Dacian Cioloş, despre o eventuală guvernare PSD: Ar fi un pericol pentru România. Nu e în regulă bugetul prezentat de PSD

Dacian Cioloş spune, într-un interviu News.ro, că proiectul de buget prezentat de liderul PSD, Liviu Dragnea, este unul nesustenabil, argumentând că nu pot fi şi crescute şi veniturile, şi tăiate taxele, şi păstrat deficitul bugetar sub 3%. De asemenea, Cioloş spune că o eventuală guvernare a PSD ar fi un pericol pentru România. Ar fi o guvernare populistă, care să se bazeze pe minciună sau pe calcule nerealiste ale bugetului şi să pună presiune pe buget şi pe deficitul bugetar fără să stimuleze crearea de locuri de muncă şi creşterea economică sustenabilă. 
Filip Stan
09 dec. 2016, 10:01
Dacian Cioloş, despre o eventuală guvernare PSD: Ar fi un pericol pentru România. Nu e în regulă bugetul prezentat de PSD

„Am văzut că PSD îşi propune să crească alocările bugetare la foarte multe ministere, să crească şi salariile. N-am văzut să introducă taxe noi, ci dimpotrivă se elimină anumite taxe conform Codului Fiscal, cum e TVA, taxa pe stâlp şi aşa mai departe. Şi, mai mult, îşi propun să menţină şi deficitul de sub 3%. Din calculele noastre, din ce mi-a arătat Ministerul de Finanţe pe estimările prezentate public de PSD, ceva nu e în regulă acolo. Ceva nu funcţionează. Sau deficitul ar trebui să fie de aproape 5% sau nu prea au cum să fie acoperite cheltuielile respective. Sau exagerează cu veniturile care ar putea fi”, a declarat Cioloş referitor la proiectul de buget prezentat miercuri de Liviu Dragnea.

Dacian Cioloş subliniază că o eventuală guvernare a PSD ar fi un pericol pentru România. Ar fi o guvernare populistă, care să se bazeze pe minciună sau pe calcule nerealiste ale bugetului şi să pună presiune pe buget şi pe deficitul bugetar fără să stimuleze crearea de locuri de muncă şi creşterea economică sustenabilă.

Citeşte şi: Alegeri parlamentare 2016. Dacian Cioloş: Vă invit ca duminică să votăm cu PNL sau USR

Îmi doresc ca PNL şi USR să facă majoritatea

„În măsura în care PNL şi USR mi-au propus să mă susţină pentru postul de premier în condiţiile în care reuşesc să formeze o majoritate şi am acceptat lucrul acesta, evident că îmi doresc ca cele două partide împrenuă să poată să formeze o majoritate în urma alegerilor. Şi am exprimat acest lucru foarte clar.

Îmi doresc să existe această majoritate pentru că cred acum, după discuţiile pe care le-am avut cu aceste două partide, pornind de la faptul că ele au susţinut încă de la început platforma România 100 care pune nişte principii şi valori înainte de a discuta de proiecte concrete şi deci susţin acest alt mod de a guverna pe care am început să-l punem în valoare în acest an. Îmi doresc ca cele două partide să poată să formeze o majoritate şi aceasta se poate realiza, în primul rând, printr-o participare la vot a unui număr câr mai mare de cetăţeni”, a declarat Cioloş.

Premierul a refuzat să discute o eventuală coaliţie cu PMP sau UDMR.

Criteriile pentru viitoare echipă

„Sunt criterii pe care le-am aplicat şi pentru echipa pe care o conduc în momentul de faţă. Sigur, în primul rând integritate, profesionalism, onestitate. Sunt, cred, lucruri de bază. Dincolo de susţinerea politică pe care aceşti miniştri vor avea nevoie după alegeri, în cazul în care eu voi fi cel care va forma Guvernul. Chiar şi cu susţinere politică, din punctul meu de vedere, ar trebui să se adauge integritatea şi profesionalismul.

Atâta timp cât aceste criterii sunt respectate şi o să lucrez cu oameni integri, cu oameni oneşti, cu oameni profesionişti care vin cu un program clar şi, dacă în plus, va mai fi şi susţinerea politică, cred că va fi bine”.

Nu a luat o decizie dacă va intra în politică

„Nu am luat o decizie. Dacă voi intra într-un partid, pentru că în politică sigur, a fi şeful unui Guvern, prin asta faci deja o politică. Dacă o să iau o decizie, când o să o iau o să o anunţ”.

Citeşte şi: Liviu Dragnea a prezentat schiţa bugetului general consolidat pe 2017 în viziunea PSD

Pericolul PSD la guvernare

„Eu cred că ar fi un pericol pentru România, în primul rând, să avem o guvernare populistă, o guvernare care să se bazeze pe minciună sau să se bazeze pe calcule nerealiste ale bugetului, care să pună presiune pe buget şi pe deficitul bugetar fără să stimuleze crearea de locuri de muncă şi dezvoltarea economică şi creşterea economică sustenabilă, o guvernare care să vină cu o abordare naţionalistă şi care să creeze teamă şi ură în rându oamenilor vizavi de străini, vizavi de Uniunea Europeană. Cred că da, acesta ar fi un pericol pentru România, care altfel e pe un trend pozitiv, aş spune eu, de dezvoltare, inclusiv economică.
Bugetul PSD este nesustenabil

Din datele pe care mi le-a dat ministerul, care a pornit de la nişte estimări realiste ale situaţiei în momentul de faţă, şi a economiei şi a cheltuielilor bugetare şi a veniturilor potenţiale, cu legislaţia care este în vigoare în momentul de faţă, din estimările noastre mergem pe o creştere economică care mi se pare realistă. Dacă ea va fi mai mare, cu atât mai bine, dar nu cred că avem datele, elementele necesare ca să mergem pe o estimare de creştere economică, acuma în construcţia bugetului, de peste 5%, aşa cum am înţeles că a făcut PSD. Să mergem pe ideea că veniturile nu pot să crească foarte mult atâta vreme cât de anul viitor mai intră în vigoare încă o scădere a unor surse de venituri, cum e eliminarea unor taxe, inclusiv cu un procent a TVA. Şi atunci nu poţi să ai şi cheltuieli mai mari, să vii cu cheltuieli mai mari pentru salarii. Cum? Sau afectând investiţiile sau alte poziţii bugetare.

De aia am văzut că PSD îşi propune să crească alocările bugetare la foarte multe ministere, să crească şi salariile. N-am văzut să introducă taxe noi, ci dimpotrivă se elimină anumite taxe conform Codului Fiscal, cum e TVA, taxa pe stâlp şi aşa mai departe. Şi, mai mult, îşi propun să menţină şi deficitul de sub 3%. Din calculele noastre, din ce mi-a arătat Ministerul de Finanţe pe estimările prezentate public de PSD, ceva nu e în regulă acolo. Ceva nu funcţionează. Sau deficitul ar trebui să fie de aproape 5% sau nu prea au cum să fie acoperite cheltuielile respective. Sau exagerează cu veniturile care ar putea fi.

Ceva nu e-n regulă acolo la calculele PSD. Sau cineva a greşit la calcule sau el are la bază nişte indicatori nesustenabili.

Despre activitatea guvernului

„O să facem o evaluare sau o să ne facem un raport de guvernare la sfârşit. Ceea ce pot să spun este că, dacă mă uit la măsurile din programul de guvernare pe care le-am propus Parlamentului şi care au fost aprobate de Parlament la începutul mandatului, practic în toate domeniile am atins aceste măsuri. Chiar în unele domenii cum e politica de salarizare, chiar dacă n-am avut obiective clar precizate la începutul mandatului, totuşi am progresat şi dincolo de corectarea unor inechităţi concentrate în primul rând pe două domenii, pe sănătate şi pe educaţie, cu câteva ajustări în administraţia centrală, am fost în măsură până la sfârşitul mandatului să venim şi cu un proiect de lege a salarizării unitare pe care să-l punem în dezbatere. De data asta, legea salarizării unitare realist construită, atât din punct de vedere a structurării grilei de salarizare, cât şi al bugetării acesteia. În rest, la fel pe proiectele de infrastructură, când am început guvernarea nu ne-am imaginat că vom găsi aproape toate şantierele de infrastructură de transport blocate din diferite motive, subiective sau obiective. Dar erau practic blocate. Ne-am concentrat atenţia în prima parte a mandatului pe deblocarea acestora din punct de vedere administrativ şi apoi pe accelerarea lucrărilor acolo.

Sunt lucruri pe care noi ni le-am propus şi pe care am progresat: pe partea de simplificare, pe tragerea unor concluzii şi a unor învăţăminte în urma accidentului de la Colectiv şi corectarea şi ameliorarea câtorva lucruri, atât legislativ, cât şi instituţional. Pe partea de educaţie, şi mă gândesc aici mai ales la doctorate şi la plagiate. Avem un cadru instituţional care arată că funcţionează şi a dat răspunsuri pertinente şi soluţii la mai multe din dosarele de plagiate care trenau şi erau în dezbatere publică politică fără să se fi tranşat. Am reuşit şi acest lucru. Au apărut crize în domeniul Sănătăţii la care nu ne aşteptam iniţial şi unde am constatat că nu e vorba doar de probleme superficiale, ci e vorba de probleme structurale care au fost ascunse mulţi ani înainte şi, la fel, unde am început să corectăm lucrurile. Mă gândesc la simplificare şi la debirocratizare unde am început acest proces. Sigur, reforma administraţiei publice pe care am promis-o la început, n-am reuşit să progresăm atât cât ne-am fi dorit şi cât ne-am dorit iniţial, dar şi aici am pregătit lucrurile. Practic, cam în toate domeniile în care ne-am propus să facem ceva, am făcut”.

Citeşte mai mult pe News.ro.

DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Cum a ajuns Ilie Bolojan să-și amendeze fosta soție. Femeia a implorat instanța să-i anuleze contravenția: ”Era târziu și ploua”
Capital.ro
Călin Georgescu cutremură România. Anunțul care pune țara pe jar: Foarte curând, va părăsi România
Playtech.ro
Ţara din Europa în care nu se plătesc taxe. E un adevărat paradis, mulţi români s-ar muta aici
DailyBusiness
Dragoş Anastasiu, vicepremier: ”O să fie o ordonanţă Trenuleţ”. Guvernul pregătește majorarea TVA la 21%, iar cel la alimente la 11%. Pensiile peste 3.000 lei scad, cresc impozitele locale și prețul carburanților
Adevarul
Patru măsuri imbatabile de luptă cu evaziunea: „în primul rând, trebuie eliminate ingerințele politice. N-am auzit despre asta în CSAT”
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Val uriaș peste România. Crește TVA-ul
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Mihai, un tânăr de 19 ani din Călărași, a fost găsit mort într-un pârâu. Familia crede că a fost ucis
Cancan.ro
Ținuta BIZARĂ purtată de Maria Dragomiroiu la priveghiul lui Ion Cernea. Toți au făcut ochii cât cepele!
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Cutremur în cazul Elena Udrea. Se prăbușește totul. Decizia cruntă a DNA
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ilie Bolojan, anunț privind pachetul de măsuri de reducere a deficitului! TVA crește la 21%, suprataxarea băncilor și a jocurilor de noroc, creșterea accizelor la tutun, alcool și combustibil: Suntem în fața unui pachet care propune o corectare a deficitului bugetar LIVE VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noua față a înșelăciunii: cum sunt măcelăriți micii antreprenori de AI-ul escrocilor