Cioloş, întâlniri cu USR şi PNL: Vreau să creăm o asociaţie care să promoveze principiile din Platforma România 100

Fostul premier Dacian Cioloş s-a întâlnit, joi după-masă, la Palatul Parlamentului, cu parlamentarii USR. Urmează ca în perioada următoarea, Cioloş să se întâlnească şi cu PNL. Fostul premier a declarat că vrea să înfiinţeze o "structură asociativă" care să promoveze principiile din Platforma România 100 şi că le propune celor de la USR şi de la PNL o colaborare, "în măsura în care există interes". Noua structură nu va fi partid politic.

05 ian. 2017, 11:26

UPDATE ora 14.30 Fostul premier Dacian Cioloş a declarat, la finalul întâlnirii cu parlamentarii USR de joi, că a vrut să le mulţumească pentru susţinere, deoarece nu a apucat să facă acest lucru. Cioloş a reiterat faptul că vrea să rămână prezent în viaţa publică, motiv pentru care vrea să construiască o asociaţie care să promoveze principiile din Platforma România 100.

„Si USR si PNL au sustinut Platforma Romania 100. M-au sustinut in campania electorala pentru candidat de prim-ministru si mi s-a parut de bun simt sa vin sa le multumesc, pentru ca nu am avut pana acum, cat am fost in Guvern, o intalnire nici cu USR, nici cu PNL, dupa campania electorala. Mi-am propus sa vin sa ii cunosc, pe multi dintre deputati nu ii cunosteam. Pe altii ii stiu pentru ca au lucrat la Guvern. Am vrut sa avem aceasta prima discutie”, a declarat Cioloş.

A fost o prima vizita, un prim contact din partea mea. Eu le-am spus ca intentia mea este sa raman in continuare implicat in viata publica, sa continui sa promovez proiectele din Platforma Romania 100. Astazi am discutat despre modul de colaborare pe viitor. Intentionez sa am discutii cu mai multi fosti colaboratori, pentru ca in perioada imediat urmatoare sa cream o structura asociativa, probabil, pornind de la Platforma Romania 100, care sa fie activa public si care sa promoveze principiile de acolo. Cand va fi gata, o sa va anuntam„, a adăugat Dacian Cioloş.

Întrebat de jurnalişti dacă asociaţia va funcţia ca un partid politic, fostul premier a precizat că nu asta e intenţia sa. „Nu. Nu asta e intentia. Avem suficiente partide politice, inclusiv partide politice noi. In momentul de fata nu cred ca asta e solutia”, a adăugat acesta.

De asemenea, întrebat dacă îi va lua locul lui Nicuşor Dan, Dacian Cioloş a răspuns zâmbind: „Nu îi iau locul. Fac ceea ce consider eu că pot să fac în perioada următoare. Vreau sa vad in perioada urmatoare care este modalitatea cea mai buna ca eu, ca persoana, sa fiu eficient in viata publica. Daca o sa consider ca inscrierea intr-un partid politic este eficienta, o sa iau in discutie subiectul asta, daca nu, o sa iau in discutie alta formula„.

Fostul premier a precizat că aşa cum, joi, le-a propus o colaborare celor de la USR, aşa va face, în perioada următoare şi cu PNL.

O să le propun o colaborare (celor de la PNL – n.r.). Asta le-am propus celor de la USR si o sa le propun si celor de la PNL, in masura in care va exista un interes„, a explicat Cioloş.

Acesta nu a dat detalii despre direcţia pe care o va avea asociaţia pe care vrea să o înfiinţeze.

„La momentul respectiv o sa intram in mai multe detalii. Ideea este sa dezvoltam si anumite domenii pe care noi am lasat idei pe perioada guvernarii, pe care am dori sa fie continuate. Cred ca in Romania a face politica nu inseamna doar a fi prezent la guvernare sau in Parlament, cred ca avem nevoie sa aducem actiunea publica cat mai aproape de oameni. Oamenii cand se gandesc la partide sau la politica se gandesc la coruptie, la interese de grup”, a mai spus Cioloş.

Liderul USR, Nicuşor Dan, a mai completat că discuţia cu Dacian Cioloş s-a concentrat şi pe lipsa de politici publice din spaţiul public.

În campania electorală am avut mai multe discuții. Acum a fost o primă reîntâlnire. A fost o discuție cordială, între oameni care s-au susținut în campania electorală. Legat de viitor, în afară de ideea domniei sale, pe care ne-a expus-o, am vorbit foarte mult de lipsa de politici publice din spațiul public. De fapt, vedem cu toții dispute sterile între politicieni, însă nu vedem politici publice cu care clasa politică să vină către cetățeni. Colaborarea pe care o s-o avem va fi pe partea de politici publice. Nu refuzăm expertiză în nicio parte„, a precizat Nicușor Dan.

Acesta a adăugat că „următoarele alegeri sunt foarte departe”. „Dar pe politici publici, fără îndoială, vom colabora”, a completat liderul USR.

UPDATE ora 14.20 Deputatul USR Cristian Ghinea a confirmat, pe Facebook, că Dacian Cioloş s-a întâlnit joi cu parlamentarii USR.

Dacian Ciolos a venit la grupul parlamentar al USR de la Cameră. Ne-a multumit pentru sustinere. A spus ca ramane implicat in spatiul public si va sprijini USR cu resursele de oameni si cunostinte pe care le are. Ii multumim si noi. Eu ii multumesc in mod special. A fost o onoare sa lucrez cu el.

Povestea noastra e la inceput. PSD mereu pare imbatabil si mereu pierde apoi. Depinde de noi„, a scris Cristian Ghinea, pe Facebook.

Discuțiile dintre Dacian Cioloş şi USR de joi au avut loc cu ușile închise, potrivit unor surse citate de Agerpres. Discuţiile ar viza crearea unui ONG, care să nu fie un partid politic.

Potrivit acelorași surse, ONG-ul ar urma să pună la dispoziție materiale și specialiști care pot ajuta la „munca de opoziție” și care, alături de foști miniștri, să aplice o serie de proiecte.

Premierul Dacian Cioloș a declarat miercuri că nu exclude implicarea politică, dar nu a luat încă o decizie în acest sens.

Implicarea politică nu o exclud, dar nu am luat o decizie. Eu consider că deja, de la un astfel de nivel de responsabilitate, un prim-ministru, când își face treaba și încearcă să-și facă treaba corect, face politică într-un anumit fel. Sigur, nu a fost politică partinică din punctul meu de vedere, pentru că nu am fost înscris într-un partid politic, dar voi căuta să văd care e modalitatea cea mai eficientă ca să pot să-mi valorific competențele în viitor„, a declarat Dacian Cioloș, într-o conferință de presă de bilanț, la Palatul Victoria.

El a spus că este deschis la discuții cu PNL și USR, cele două partide alături de care a fost în campania electorală, și nu va refuza nicio invitație în acest sens.

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a declarat, după alegerile parlamentare, întrebat dacă îl invită pe premierul Dacian Cioloş în partid, că este convins că acesta are nevoie de un timp de gândire şi că el este pentru „chestiuni stabile şi pe termen lung”.

Şi conducerea interimară a PNL a susţinut, după alegerile parlamentare, că se va discuta în interiorul partidului dacă îi vor propune premierului Dacian Cioloş să se înscrie în PNL şi cum vor colabora cu acesta.