Dacian Cioloş, după întâlnirea cu ministrul Energiei: Sper să finalizăm strategia energetică a României în acest an

Dacian Cioloş a ajuns, joi după-amiază, la Ministerul Energiei unde chiar înaintea sa a fost şi delegaţia FMI, care se află zilele astea la Bucureşti. Premierul Dacian Cioloş a declarat după discuţiile cu ministrul Victor Grigorescu că speră în finalizarea "strategiei energetice a României în acest an".

14 ian. 2016, 17:55
Dacian Cioloş, după întâlnirea cu ministrul Energiei: Sper să finalizăm strategia energetică a României în acest an

„Am discutat în primul rând de pregătirea şi sper eu finalizarea în cursul acestui an a strategiei energetice a României, o strategie la care a început să lucreze deja guvernul precedent. Obiectivul ar fi să finalizăm această strategie pentru ca România să ştie cum stăm, care sunt perspectivele şi să poată participa activ la discuţiile privind constituirea Uniunii Energetice la nivel european”, a declarat Dacian Cioloş.

La rândul său, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a spus că se doreşte finalizarea Strategiei energetice a ţării până în luna septembrie.

Premierul a mai discutat cu ministrul Victor Grigorescu şi despre securitatea de aprovizionare energetică a României.

„Trebuie să lucrăm în cursul acestui an pentru a asigura securitatea de aprovizionare pentru acest an şi anul viitor şi să intrăm în iarna de la sfârşitul anului cu câteva chestiuni clarificate. Vrem cât putem a învăţa pe partea de interconectări”, a precizat şeful Guvernului.

Ministrul Energiei a precizat că a discutat cu Dacian Cioloş despre eforturile depuse pentru asigurarea energiei termice în această iarnă, pentru a nu se ajunge în 2017 la aceeaşi situaţie.

Am discutat despre siguranţa în aprovizionare şi despre dorinţa şi eforturile pe care le depunem pentru a asigura energie, gaz natural şi agent termic în perioada acestei ierni şi despre dorinţa de a nu mai ajunge în anul următor în această situaţie. Adică să finalizăm din timp toate planurile de măsuri pentru  perioada de iarnă, stocuri de siguranţă şi alte elemente tehnice care să ne permită să depăşim anul viitor în condiţii optime”, a declarat Victor Grigorescu.

Premierul Dacian Cioloș a declarat că i-a cerut ministrului Energiei, Victor Grigorescu, să-și folosească poziția și să medieze disputele care apar în cazul RADET-ELCEN, pentru a evita ca acestea să se răsfrângă asupra cetățenilor.

”Când am discutat despre pregătirile de iarnă în decembrie, inclusiv cu domnul ministru, cu domnul vicepremier Borc, cu domnul ministru de Interne, i-am cerut și domnului ministru (al Energiei — Victor Grigorescu-n.r.), cunoscând situația de la RADET-ELCEN, l-am rugat pe domnul ministru să-și folosească întru totul poziția pe care o are ca să medieze, acolo unde este cazul, disputele care apar între diferitele companii și care până la urmă se răsfrâng asupra cetățenilor și lucrul acesta trebuie evitat. Guvernul nu poate să facă totul pentru că nu este responsabilitatea sută la sută a Guvernului, dar Guvernul are o responsabilitate finală și o asumăm întru totul”, a precizat Cioloș.

El a spus că are încredere că ministrul Energiei va rezolva această problemă.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a afirmat, la rândul său, că va continua să medieze această situație de la RADET — ELCEN și va cere tuturor să-și asume responsabilitatea.

„Vom continua să punem toți factorii responsabili împreună astfel încât acțiunea să fie coordonată. Nu este singur Ministerul Energiei şi Guvernul cel care contribuie la funcţionarea corectă a acestui sistem: e vorba de Primăria Capitalei, de furnizori de gaze, de transportatori. Ce a ţinut de noi am făcut, facem şi mai mult, în sensul că ne folosim şi calitatea de mediatori şi-mi voi folosi şi eu personal toată influenţa de care dispun pentru a cere tuturor să-şi asume responsabilitate, să lucrăm împreună pentru acelaşi obiectiv şi când apar situaţii neprevăzute să lucrăm toţi în aceeastă direcţie să nu mai apară sincope. Acesta e un exerciţiu curent al activităţii noastre. Zi de zi. Şi dacă e nevoie ne vom întâlni şi de 2-3 ori pe zi”, a precizat Victor Grigorescu.

Citeşte şi: Veste bună pentru toţi bucureştenii. RADET anunţă că livrează agent termic la parametri optimi

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional condusă de noul şef al FMI pentru România, Reza Baqir, a avut joi o întâlnire, la Palatul Cotroceni, cu consilierul prezidenţial pentru politici economice şi sociale, Cosmin Marinescu.