Dacian Cioloş: „După intrarea lui Cîţu în istorie, USR are varianta reînceperii discuţiilor cu PNL, dacă sunt în măsură să propună alt premier”

Preşedintele USR Dacian Ciloş a oferit primele declaraţii după votul pe moţiunea de cenzură prin care guvernul Cîţu a fost înlăturat, precizând că partidul pe care îl conduce are acum atât varianta refacerii coaliţiei cu liberalii, cât şi pe aceea a rămânerii în opoziţie.

05 oct. 2021, 16:47
Dacian Cioloş: „După intrarea lui Cîţu în istorie, USR are varianta reînceperii discuţiilor cu PNL, dacă sunt în măsură să propună alt premier”

Dacian Ciloş susţine că USR este dispus să negocieze cu PNL refacerea coaliţiei, alături de UDMR, dar atrage încă o dată atenţia că acest lucru va fi posibil doar în cazul în care liberalii vin cu o altă propunere de premier, altfel pot rămâne în opoziţie.

„O moţiune de cenzură în urma căreia jocul politic se resetează. USR PLUS a susţinut această moţiune de cenzură care ne permite să începem discuţia formării unui guvern care chiar să lucreze pentru reforme, pentru România şi nu în interesul unui partid sau în interesul unor persoane.

Deci după ce această moţiune a trecut şi Florin Cîţu ca premier devine de astăzi istorie, USR PLUS are varianta reînceperii discuţiilor cu PNL, dacă PNL îşi va dori acest lucru şi dacă este în măsură să facă o altă propunere de premier decât Florin Cîţu, şi atunci împreună cu PNL şi cu UDMR suntem dispuşi să discutăm refacerea coaliţiei de guvernare cu un program de reforme şi cu un calendar ataşat foarte precis.

Dacă PNL ne propune să facem o discuţie, putem avea această discuţie şi înainte de a merge la Cotroceni, dacă nu vom merge la Cotroceni, dacă dl. preşedinte ne invită, vom vedea care e soluţia pe care dl. preşedinte o propune, pentru că evident şi dânsul poate să contribuie la construcţia unei majorităţi şi în funcţie de aceste lucruri vom lua decizii”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Dacian Cioloş.

Dacian Cioloş: „Singura formulă ăn care USR poate intra la guvernare este cu PNL şi UDMR, dar cu alt premier decât Cîţu”

El a precizat că a doua variantă pentru USR PLUS este rămânerea în opoziţie, dacă PNL intenţionează să facă o altă majoritate cu PSD, potrivit News.ro.

Cioloş a spus că aşteaptă poziţia PNL, dar şi pe cea a preşedintelui Klaus Iohannis.

„Singura formulă în care USR PLUS poate să intre, singura formulă de guvernare, este cu PNL şi cu UDMR, dar cu un alt premier decât Florin Cîţu”, a subliniat el.

„Un guvern de tehnocraţi deocamdată nu e pe radarul nostru, eu am condus un guvern de tehnocraţi, cu o situaţie în Parlament pe care o cunoaşteţi şi ştiţi şi câte limitări şi ştiu şi îmi amintesc foarte bine câte limitări am avut în decizii de reforme care trebuiau luate. Din punctul meu de vedere, un guvern de tehnocraţi nu e soluţia de care are România nevoie acum, asta ar însemna eşecul politicienilor din Parlament, dar să ajungem întâi la acea variantă şi apoi o vom discuta”, a adăugat liderul USR.

Întrebat dacă USR va vota un alt premier decât Florin Cîţu propus de PNL fără a fi consultată formaţiunea, Cioloş a replicat: „Nu vă pot spune că vom vota orice, că votăm o mătură dacă e pusă acolo. Haideţi să vedem numele respectiv şi să vedem motivul pentru care e propus numele respectiv, pornind de la obiectivul pe care ni-l fixăm. Nu pot să spun că vom vota orice nume, dar suntem deschişi să discutăm să găsim o formulă, deci chiar suntem deschişi, cu o abordare pozitivă, să găsim o formulă de guvern care să funcţioneze şi cu un om, un premier – o doamnă sau un domn, ca să fie foarte clar că suntem foarte deschişi – care să-şi asume un program de guvernare cu un calendar de reforme foarte precis şi să-şi asume şi un mod de lucru în Guvern, pentru că ne-am ars acuma de două ori cu Florin Cîţu”.

Întrebat de asemenea daca l-ar susţine pe Ludovic Orban, alături de membrii de partid care îi sunt apropiaţi, pentru funcţia de premier, Cioloş a subliniat că PNL trebuie să îşi rezolve problemele.

„Propunerea de premier trebuie să vină din partea PNL, nu a unei tabere dintr-un patid sau altul pentru că orice propunere de premier trebuie să poată construi o majoritate”, a subiniat el.

Întrebat dacă el crede ca preşedintele Klaus Iohannis a fost la curent cu acţiunile premierului Cîţu, Cioloş a răspuns: „Nu ştiu, în mod nromal, eu presupun că un preşedinte informat ar fi trebuit să fie la curent cu acţiunile premierului care provine din partidul care l-a susţinut pe preşedinte. Dar încă o dată, astea sunt clarificările pe care dl preşedinte trebuie să le dea, nu eu. Pe mine nu mă ajută cu nimic că vă spun eu ce părere am despre lucrul ăsta. Pe mine m-ar ajuta acuma să ştiu ce are de gând preşedintele să facă după ce o majoritate în Parlament s-a exprimat vis-a-vis de premier”.

Citeşte şi: Dan Vâlceanu ar putea fi premier interimar. Şedinţă de criză a PNL la Vila Lac. Cîţu: „Toate scenariile sunt pe masă”