Dacian Cioloş, după negocierile cu Cîţu şi Hunor: Este exclus să facem alianţă cu PSD şi AUR. Singura variantă pentru noi e alături de PNL şi UDMR

Dacian Cioloş a făcut primele declaraţii după negocierile cu Florin Cîţu şi Kelemen Hunor. Premierul desemnat e optimist şi crede în şansele unei refaceri a coaliţiei.

13 oct. 2021, 19:07
Dacian Cioloş, după negocierile cu Cîţu şi Hunor: Este exclus să facem alianţă cu PSD şi AUR. Singura variantă pentru noi e alături de PNL şi UDMR

-Am avut o discuţie cu liderii PNL şi UDMR şi grupul minorităţilor din Parlament. Practic fosta coaliţia de guvernare. Le-am expus planul meu, odată ce am fost desemnat premier de Klaus Iohannis. Obiectivul meu e sa dam un guvern Romaniei cat mai repede pentru ca data fiind situatia cred ca nu putem astepta discutii lungi.

-În mod normal şi natural am venit spre PNL si UDMR pentru că, din punctul nostru de vedere, nu exista o alta formula de construcţie majoritată în Parlament la care noi să participăm. Colegii Cîţu şi Hunor au spus că au nevoie de o discuţie în partid şi că în următoarele zile, vineri, vom avea o nouă întâlnire, să vedem care sunt deciziile. Înţeleg că Florin Cîţu are nevoie de această discuţie care va avea loc mâine la partid.

-Le-am explicat că avem nevoie de o decizie cât mai repede ca să ştim dacă începem negocierile sau nu. Trebuie să oferim un guvern cu soluţii complete cât mai repede. Le-am prezentat programul pe care noi l-am pregătit cu scăderea preţurilor la energie şi ţinerea sub control a situaţiei pandemice. Am avut reacţii pozitive faţă de propunerile făcute, aşa că aşteptăm decizia PNL şi UDMR dacă sunt gata să înceapă negocierile. Ne gândim deja la formula prin care putem merge cât mai repede în Parlament.

-Eu cred că nu e exclusă posibilitatea refacerii coaliţiei. Am auzit că formula viabilă şi realistă este între cele trei partide, cu susţinerea minorităţilor. Eu am spus că pentru noi nu există altă variantă, nici cu PSD, nici cu AUR.

-Să vedem dacă PNL va fi responsabil. Nu au venit ei cu premier, dar au pe masă propunerea făcută de Klaus Iohannis.

-Am constatat cu toţii că PNL nu a făcut o propunere de premier. Acum trebuie să dea un răspuns dacă sunt de acord cu propunerea de premier desemnat.

Dacă PNL acceptă coaliţia numai dacă dau ei premierul, sunteţi dispus să vă retrageţi?

-Am un mandat deocamdată şi trebuie să duc la capăt acest mandat. Dacă PNL are o propunere de premier, poate să o facă şi de acum înainte. E decizia lor. O să vedem ce decizie iau. Deocamdată trebuie să dea un răspuns privind această propunere de premier. Important e ca România să aibă un guvern cât mai repede. Avem o propunere pe masă. Dacă PNL are altă propunere, să vină cu ea, nu să intuiesc eu. Discuţiile au fost doar în jurul propunerii premierului desemnat. Acesta va fi subiectul discuţiei din cadrul celor două partide.

-Nu excludem nici ideea de guvern minoritar. Dar pentru asta e nevoie de o decizie în conducerea partidului.