Dacian Cioloş: E păcat că Vlad Alexandrescu a ales să termine în acest fel

Premierul Dacian Cioloş a comentat, sâmbătă, declaraţiile ministrului demisionar al Culturii, Vlad Alexandrescu, privind presiunile la adresa sa, afirmând că "e păcat" că acesta a ales să îşi finalizeze astfel mandatul şi se întreabă de ce nu a venit în Guvern să prezinte situaţiile cu care susţine că s-a confruntat.

01 mai 2016, 04:17
Dacian Cioloş: E păcat că Vlad Alexandrescu a ales să termine în acest fel

„E păcat că domnul Alexandrescu a ales să termine in acest fel. E alegerea dumnealui. Iar dacă domnul Alexandrescu are ceva de spus, să o facă. Mă întreb de ce nu a făcut-o până acum, şi de ce nu mi-a comunicat mie sau în guvern situaţiile cu care susţine că s-a confruntat. Viaţa merge inainte. Reformele vor continua şi în cultură şi în alte domenii”, a scris Cioloş.

Prim-ministrul a anunţat sâmbătă şi că marţi îi va trimite preşedintelui Klaus Iohannis revocarea din funcţie a lui Vlad Alexandrescu şi noua propunere pentru portofoliul Culturii. Cioloş afirmă că noului ministrului îi va cere să continue să reformele „în mod transparent şi onest”.

”Marţi voi trimite domnului preşedinte revocarea din funcţie a domnului Alexandrescu şi nominalizarea noului ministru. Căruia îi voi cere să continue reformele. În mod transparent şi onest. Dar nimeni nu are proprietatea asolută a reformelor. Nici măcar eu. Fiecare, însă, cred că trebuie să facem ceea ce ne dictează conştiinţa”, a notat Dacian Cioloş, adăugând că viaţa merge înainte şi că reformele vor continua şi în cultură, şi în alte domenii.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, susţine, într-o scrisoare adresată membrilor Grupului pentru Dialog Social (GDS), că a deranjat miniştri în cazuri de plagiat şi grupuri de interese, dând exemplu cazurile Roşia Montană, Cathedral Plaza şi casa Nanu-Muscel, dar şi cel al Muzeului Naţional de Artă.

”Prin multe decizii şi acţiuni ale mele, am deranjat grupuri de interese foarte variate. Unele au fost foarte vizibile, cum ar fi interesele de la Roşia Montană sau de la Cathedral Plaza din Bucureşti. Ele mi-au adus încercări directe de intimidare, am fost chemat in Parlament să dau socoteală, sunat de oameni politici. Când am oprit dărâmarea casei Nanu-Muscel din Piaţa Romană, am fost sunat chiar de un coleg de Guvern, cu intimidare directă. Apoi, am fost convocat la ASE la o şedinţă de «înfierare» condusă de fostul rector al ASE, actualmente preşedinte al Senatului ASE, acelaşi om care a interzis accesul la Biblioteca ASE pentru consultarea tezelor de doctorat susţinute în acea Universitate”, a mai scris ministrul demisionar.

Vlad Alexandrescu a anunţat, vineri, pe pagina sa de Facebook, că nu îşi va depune demisia din funcţia de ministru al Culturii înainte de Paşte, în urma unui acord făcut cu prim-ministrul Dacian Cioloş. Ministrul Culturii şi-a anunţat demisia din funcţie, printr-un mesaj publicat, pe 27 aprilie, pe pagina sa de Facebook, în care apreciază că reforma pe care a început-o este periclitată de „forţe retrograde”.