Dacian Cioloş îl acuză pe Iohannis că a împins PNL spre guvernarea cu PSD şi declară război noii alianţe: „Preşedintele Iohannis a împins lucrurile spre PSD. Toate piedicile puse miniştrilor noştri au avut ca scop îndepărtarea de la guvernare a USR”

Preşedintele USR Dacian Cioloș îl acuză pe Klaus Iohannis că a influențat decisiv decizia PNL de a încerca să formeze un guvern cu PSD şi afirmă că are informații în acest sens inclusiv din PNL.

09 nov. 2021, 14:50
Dacian Cioloş îl acuză pe Iohannis că a împins PNL spre guvernarea cu PSD şi declară război noii alianţe: „Preşedintele Iohannis a împins lucrurile spre PSD. Toate piedicile puse miniştrilor noştri au avut ca scop îndepărtarea de la guvernare a USR”

Liderul USR Dacian Cioloș promite întărirea USR după decizia PNL de a porni negocierile pentru formarea unui guvern alături de PSD. Cioloș spune că din postura de partid de opoziție, USR va juca extrem de dur.

” Vreau să fie clar: USR nu va vota niciodată un guvern capturat de pesedism. Nu ne vom lăsa amăgiți de ceea ce a însemnat pesedismul. S-a ajuns în această situație din cauza slăbiciunilor liderilor PNL și cu îngăduința președintelui Iohannis. Am ajuns aici nu pentru că USR nu a fost suficient de flexibil, ci pentru că nu a acceptat să preia modelul minciunii și al ipocriziei.

Eu văd din ultimele zile că președintele Iohannis a împins lucrurile spre PSD. Am înțeles lucrul acesta inclusiv de la colegi din PNL. Ați văzut că toate șicanele de la guvernare și piedicile puse minișitrilor noștri au avut ca scop îndepăratea USR de la guvernare și cooptarea PSD. Îmi pare rău că cetățenii au parte de asemena decizii.

Citeşte şi: Kelemen Hunor anunţă începerea negocierilor dintre UDMR, PNL şi PSD pentru formarea unei majorităţi parlamentare

Am primit semnale de ieri să fim deschiși și să mergem la guvernare cu PNL. Știu că oamenii sunt obosiți și dezamăgiți, dar din păcate pentru noi nu există altă soluție decât rezistența în fața acestui partid penelisto – pesedist care se formează. O să ne opunem abuzurilor acestei alianțe toxice. Vom supraveghea și vom denunța orice tentativă de cheltuire a banului public în mod ilegal. PNRR nu e făcut ca să alimenteze buzunare clientelare, ci ca să promoveze reforme în România și ne vom ocupa de asta. Ne vom opune și clientelismului și poltizării statului”, a declarat Cioloș.

Întrebat dacă ar mai face alianță pe viitor cu PNL, în cazul în care guvernarea acestora cu PSD nu va funcţiona, Cioloș a răspuns: „PNL? Care PNL? Adica cu ce va ramane din PNL dupa ce vor fi trecut printr-o guvernare cu PSD?”.

Dacian Cioloş: „USR se va asigura că România nu alunecă pe panta iliberalismului, pe care au alunecat Ungaria şi Polonia”

„USR va lucra intotdeauna cu cei care vor reforma si modernizare. Daca va mai ramane in PNL o parte care sa isi doreasca acest lucru, ramanem deschisi. Nu noua trebuie sa ne dea PNL explicatii, ci celor care i-au votat”, a adăugat liderul USR.

Liderul USR Dacian Cioloş dă de înțeles că nu este de acord cu modificarea Constituției, o propunere care a venit din partea UDMR, îmbrăţişată şi de PSD, chiar dacă preşedintele social-democraţilor, Marcel Ciolacu, a spus că, momentan, aceasta nu este o prioritate.

„USR se va asigura că România nu alunecă pe o pantă iliberală, cum a fost în Ungaria sau Polonia. România să rămână pe drumul european. Puterea în stat să nu fie acaparată de o mână de oameni în stat.

Nu cred că ceea ce are nevoie România e să dăm peste cap un echilibru de puteri în stat care și așa nu e el suficient de echilibrat. Am văzut în anii trecuți când un partid condus de PSD, condus de Dragnea, a abuzat de puterea avută în Parlament”, a spus Dacian Cioloş.

Citeşte şi: PNL şi PSD au marţi prima rundă de negocieri pentru formarea noului guvern până la 1 decembrie