Dacian Cioloş îşi desfiinţează partenerii de guvernare. „Ce face PNL acum e o şicanare. Nu e vorba de o colaborare între noi și AUR. E praf aruncat în ochii publicului”

Europarlamentarul Dacian Cioloş a declarat, luni, că nu există o colaborare între USR PLUS şi AUR şi acuză PNL încearcă să pună "o etichetă falsă" pentru "a şicana". Copreşedintele USR PLUS susţine că este vorba despre un gest "lipsit de decenţă, de genul celor care se regăsesc permanent în politica românească, unde să fii „șmecher” e o calitate".

06 sept. 2021, 13:59
Dacian Cioloş îşi desfiinţează partenerii de guvernare. „Ce face PNL acum e o şicanare. Nu e vorba de o colaborare între noi și AUR. E praf aruncat în ochii publicului”

Dacian Cioloş a afirmat că asocierea dintre USR PLUS şi AUR nu are „nimic de-a face cu realitatea”, catalogând acuzaţiile liberalilor drept „praf aruncat în ochii publicului”.

„Ce face PNL acum, încercând să ne pună o etichetă falsă în ceea ce privește AUR, este o șicanare. Știm cu toții că nu e vorba de o colaborare între noi și AUR, dar se insistă pe această idee pentru a ne șicana și a ne face să dubităm propriul nostru comportament și propriile decizii.

Nu are nimic de-a face cu realitatea și cu sursa crizei politice și, de aceea, e o minciună, e praf aruncat în ochii publicului. Din păcate, e și un gest lipsit de decență, de genul celor care se regăsesc permanent în politica românească, unde să fii „șmecher” e o calitate și de aceea a devenit singura unitate de măsură”, a scris Dacian Cioloş, copreşedintele USR PLUS, pe Facebook.

Citeşte şi: Florin Cîțu și Klaus Iohannis, discuții față în față la Palatul Cotroceni despre criza guvernamentală

Dacian Cioloş: „Vom auzi tot mai multe minciuni și ne vom preface cu toții că ele sunt reale doar pentru că servesc un interes de moment”

„Cred că reîntoarcerea la decență nu este o naivitate, ci un deziderat politic.
Consider că publicul, cetățenii, votanții trebuie să pună presiune pe politicieni și trebuie să îi forțeze să se comporte decent. În lipsa acestei presiuni, vom auzi tot mai multe minciuni și ne vom preface cu toții că ele sunt reale doar pentru că servesc un interes de moment.

În ceea ce mă privește, nu am niciun gând de a renunța la decență în activitatea mea politică, indiferent cât de multe prejudicii îmi va aduce pe termen scurt. Pe termen lung, sunt convins că decența va învinge și vă puteți convinge de adevărul acestor spuse dacă veți număra politicienii români din ultimii 30 de ani care au trecut testul timpului prin spusele și faptele lor. Aproape niciunul”, a mai precizat fostul premier.

Citeşte şi: Circ în Parlament la ședința unde trebuia stabilit calendarul moțiunii de cenzură AUR – USR PLUS! PNL a ceut verificarea semnăturilor. PSD a părăsit sala. Votul se reia marţi

Mai mult, Dacian Cioloş, liderul Renew Europe, a reiterat că USR PLUS nu are nici un proiect politic cu AUR. Întrebat dacă este de acord cu anticipatele, europarlamentarul a răspuns:

„Astea sunt etape, nu mergem cu povești din astea. Aici vorbim de situația premierului Cîțu, nu de alegeri anticipate, astea sunt soluții care pot fi discutate după ce clarificăm situația premierului Cîțu (…). PSD-ul a spus încă de la început că vrea căderea Guvernului Cîțu. Are ocazia să demonstreze că nu era doar o vorbă aruncată în vânt, că nu sunt alte sfori în spate, care să tragă și să orienteze pozițiile diferiților lideri din PSD, dovada asta se face la vot. Ca să ajungem la vot, trebuie să ajungă moțiunea în plenul Parlamentului”, a afirmat Cioloş, într-un interviu acordat RFI.

Cât despre motivul pentru care USR PLUS a preferat o moţiune alături de AUR şi nu alături de PSD, Dacian Cioloş a dat de înţeles că partidul pe care-l conduce a propus „propria moţiune”.

„N-am depus o moțiune împreună cu nimeni. Noi ne-am propus propria moțiune și am căutat susținere în Parlament de la toate partidele care sunt acolo, nu noi am decis ce partid să intre sau să nu intre în Parlament, însă atunci când vrei să aplici o procedură parlamentară și depunerea unei moțiuni de cenzură e un act politic care are nevoie de o procedură parlamentară, ne-am asumat acel act politic de a depune o moțiune de cenzură noi, USR PLUS și am cerut partidelor parlamentare sprijin pentru asta, am primit sprijin pentru AUR și la atât se limitează așa-zisa colaborare cu AUR. Noi n-avem nici un proiect politic cu acest partid, n-avem nici o alianță, n-avem de gând să guvernăm cu ei, n-avem de gând să negociem obiective politice pe care le avem noi. AUR a decis să semneze această moțiune, ca să putem îndeplini o procedură parlamentară și să putem depune moțiunea, ca să vedem la vot care e părerea partidelor politice legat de această moțiune”, a conchis Cioloş.