Dacian Cioloş: România nu are un laborator acreditat pentru teste sanitare

Dacian Cioloş s-a întâlnit marţi cu ministrul Sănătăţii, Patriciu-Achimaş Cadariu, căruia i-a cerut urgentarea clarificării problemei dezinfectanţilor din spitale. Dacian Cioloş a fost informat că în România nu există niciun laborator acreditat care să poată să facă analiza dezinfectanţilor.

03 mai 2016, 16:16
Dacian Cioloş: România nu are un laborator acreditat pentru teste sanitare

UPDATE Dacian Cioloș a anunțat marți că, în urma discuției cu ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, pe tema dezinfectanților folosiți în spitale, a constatat, ”cu surprindere”, că în România nu există un laborator acreditat care să testeze aceste substanțe.

„Din discuția pe care am avut-o (cu ministrul Sănătății — n.r.), am constatat cu surprindere că nu avem niciun laborator acreditat în România care să poată să facă în mod formal și oficial astfel de teste și, din păcate, Ministerul Sănătății nu poate să ia decizii fără un control sau fără rezultate din partea unui laborator acreditat. I-am cerut domnului ministru să ia cât mai rapid măsurile pentru a avea astfel de analize făcute de un laborator acreditat și să informeze opinia publică despre toate măsurile pe care le dispune”, a spus Cioloș, la Cercul Militar, înainte de participarea la un eveniment.

Premierul a anunțat, de asemenea, că ministrul Cadariu va prezenta miercuri, într-o conferință de presă, rezultatele „verificării de sanitație” ale unui prim control efectuat de minister.


„M-am întâlnit azi la sediul Guvernului cu Patriciu-Achimaş Cadariu, ministrul Sănătăţii, şi am discutat despre o serie de probleme ale sistemului medical. Ministrul Cadariu mi-a prezentat stadiul anchetei în cazul dezinfectanţilor din spitale şi am cerut urgentarea clarificării acestei probleme de siguranţă sanitară pentru ca pacienţii să se îndrepte în continuare cu încredere spre spitalele care aparţin sistemului public de sănătate. De asemenea, ministrul Sănătăţii m-a informat asupra măsurilor luate până acum şi i-am cerut să comunice cât mai repede şi în mod sistematic etapele administrative care au fost parcurse până în prezent, dar şi să continue cercetările şi să se asigure că viaţa pacienţilor nu este pusă în pericol”, a scris şeful Executivului pe Facebook.

El a precizat că primele rezultate vor fi comunicate de ministrul Sănătăţii miercuri.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, întrebat dacă a discutat cu ministrul Sănătăţii despre problema dezinfectanţilor din spitale, că este clar că unii nu şi-au făcut datoria, precizând că se va face o analiză şi vor fi trase concluziile care se impun. Totodată, premierul Dacian Cioloş le-a transmis miniştrilor că după Paşte va trage linie şi va analiza modul în care au decurs lucrurile de la instalarea Cabinetului şi până în prezent.

Parchetul General s-a autosesizat săptămâna trecută în cazul dezinfectanţilor diluaţi din spitale, după ancheta jurnaliştilor de la Gazeta Sporturilor. Potrivit acestora, firma Hexi Pharma, care alimentează spitalele din România cu dezinfectanţi, livrează diluanţi cu o cocentraţie mult mai mică decât ar trebui să fie.

Citeşte şi: Cum s-a îmbogăţit şeful Hexi Pharma prin DILUAREA dezinfectantelor folosite în spitale