Dacian Cioloş: „Noi eram pregătiţi să guvernăm, dar Cîţu era preocupat de alegerile din PNL şi a luat guvernul ostatic”

Preşedintele USR Dacian Cioloş a declarat că partidul pe care îl conduce va merge la consultările de la Cotroceni cu o propunere de premier, dacă PNL nu va propune un prim-ministru, care să nu fie Florin Cîţu.

08 oct. 2021, 22:41
Dacian Cioloş: „Noi eram pregătiţi să guvernăm, dar Cîţu era preocupat de alegerile din PNL şi a luat guvernul ostatic”

Cioloş susţine că USR nu se fereşte de responsabilitatea guvernării şi nici nu negociază pe funcţii, pe care le avea şi înainte să se retragă din coaliţia cu PNL şi UDMR, ci îşi doreşte un premier cu care să poată colabora.

„Daca PNL nu e in situatia de a veni cu propuneri de premier, noi o s-o facem, pentru ca suntem pregatiti. Noi eram pregatiti si cand eram in guvern sa facem treaba, dar nu s-a putut cu Florin Citu, care era preocupat de alegerea lui in PNL si pratic a luat guvernul ostatic. Foarte probabil eu voi fi propunerea de premier, dar suntem deschisi, poate fi si Ghinea sau Drula.

Suntem deschisi pentru a gasi o formula de guvernare cu PNL si UDMR, bineinteles, daca si ei isi doresc. Nu e vorba ca as ceda eu postul de premier, noi lucram in echipa. Va fi o perioada dificila, deci nu e o favoare, e mai degraba o asumare postul de premier. Suntem deschisi sa discutam si propuneri din partea PNL. Nu e vorba de functii, problema de mod de lucru a lui Florin Citu ramane. Noi am iesit de la guvernare pentru ca nu se poate lucra cu Citu, nu pentru ca nu aveam functii. Nu vad cum acest comportament s-ar schimba sau l-ar face mai eficient, daca ne-ar mai da noua 2-3 functii. Noi nu am cerut bani sau privilegii, ci doar sa putem lucra in echipa si sa avem incredere unii in ceilalti, pentru a pune in aplicare programul de guvernare.

Noi vrem sa ramanem in echipa cu PNL, dar sa avem acolo oameni cu care putem lucra. De cateva luni de zile tara discuta doar de situatia personala a lui Florin Citu, nu de problemele reale si de solutii pentru acestea. Asteptam sa avem discutii serioase pe programul de guvernare, nu sa mai impartim niste functii.

Dacian Cioloş: „Nu e nevoie de un guvern interimar Cîţu, când se poate construi o majoritate parlamentară”

Nu avem niciun semnal de la Klaus Iohannis, in afara de cele transmise public. Noi stim ce avem de facut, urmatorul guvern trebuie sa fie unul PNRR, sa fie puse in aplicare reformele din plan, pentru a putea aduce cele 30 de miliarde de euro, pentru ca Romania are mare nevoie.

Pentru asta este nevoie de o administratie publica functionala, pentru ca si domnul Iohannis a concluzionat ca avem un stat esuat. Nu exista o coalitie USR, PSD, AUR. Nu am vazut sa spuna asa ceva nici PSD. Domnul Iohannis poate sa traga ce concluzii vrea, daca nu ne asculta cand spunem ca USR vrea sa guverneze intr-o coalitie cu PNL si UDMR. Nu vedem de ce ar fi nevoie de un guvern interimar minoritar Citu, cand se poate construi o majoritate.

PNL trebuie sa isi asume daca vrea aceasta coalitie, pentru ca daca singurul lor cuvant este Citu, atunci, sigur, este greu. Important este sa ne asezam in jurul mesei, pentru ca daca dam dovada de flexibilitate la TV, nu asa se face o majoritate. Eu l-am sunat inca de acum doua zile pe domnul Citu, nu am primit niciun raspuns. Noi degeaba avem si jumatate de guvern, daca nu avem si sustinere din partea premierului si din Parlament.”, a spus Dacian Ciolos la B1TV.

Citeşte şi: Paul Stănescu, secretar general PSD: „Iohannis este dator să pună umărul la declanşarea anticipatelor, altfel chiar va fi groparul României”