Dacian Cioloş, prima declaraţie despre venirea la palatul Victoria: „Guvernarea noastră va fi diferită”

Liderul PLUS, Dacian Cioloş, spune că preşedintele USR şi candidatul alianţei la preşedinţie, Dan Barna, este expresia reînnoirii societăţii româneşti, declarându-se convins că Barna "poate să fie un preşedinte al tuturor românilor pentru că vine din mediul lor, pentru că cunoaşte realităţile". "Guvernarea noastră va fi diferită pentru că ne vom baza în primul rând pe oameni cinstiţi, pe oameni modeşti şi pe oameni integri care vor lucra în interesul României", afirmă Cioloş.

27 aug. 2019, 17:45
Dacian Cioloş, prima declaraţie despre venirea la palatul Victoria: „Guvernarea noastră va fi diferită”

„Dan Barna este un om care nu a fost contaminat de regimul comunist, care şi-a desăvârşit cea mai mare parte şi cea mai importantă parte a formării profesionale în libertate, în deschidere faţă de lume, în normalitate şi toate lucrurile acestea le găsim în caracterul lui Dan Barna şi de toate lucrurile acestea România are nevoie. (…) Dar Dan este şi expresia reînnoirii societăţii de astăzi. Pentru că Dan vine din mediul acesta normal, un om care şi-a câştigat traiul cu muncă cinstită, care a crezut în competenţele lui şi le-a desăvârşit, le-a pus în aplicare, a lucrat pentru o Românie modernă, a lucrat pentru o Românie europeană şi a crezut în acest proiect”, a afirmat Dacian Cioloş, la mitingul USR-PLUS de la Constanţa.

Cioloş a spus că acest lucru se întâmplă şi în societate acum, oamenii caută ceea ce este firesc şi au nevoie de un preşedinte care să încarneze aceste caracteristici pe care ei le aşteaptă.

„Dan este expresia de înnoire a României, este şi proiectul pe care noi îl purtăm, cei opt europarlamentari ai Alianţei USR-PLUS, este proiectul pe care îl purtăm şi la nivel european”, a adăugat el.

El a spus că Europa are nevoie de o Românie care crede în ea însăşi. „Preşedintele României trebuie să fie un preşedinte al tuturor cetăţenilor români, trebuie să fie un preşedinte şi al celor vârstnici, precum al celor tineri, şi al celor săraci, care trăiesc în sărăcie pentru că au fost aduşi acolo şi nu li s-au oferit oportunităţi, dar şi al antreprenorilor care vor să facă mai mult pentru ţara lor şi nu doar pentru businessul lor, şi al bugetarilor, dar şi al celor care lucrează în sistemul privat, şi al cetăţenilor de origine română de limbă română, dar şi al celor maghiari, al celor germani, al sârbilor, al romilor, al lipovenilor, al turcilor, tătarilor, un român al tuturor. Eu sunt convins că Dan Barna poate să fie un preşedinte al tuturor românilor pentru că vine din mediul lor, pentru că cunoaşte realităţile, nu doar că e conectat la acest realităţi, dar pentru Dan Barna politica înseamnă a fi aproape de oameni, a-i asculta pe oameni şi a-i înţelege. Şi de asta are nevoie România, de un astfel de preşedinte are nevoie România”, a susţinut Cioloş.

El a adăugat că are certitudinea că Barna va susţine proiectul de reformă a statului, de reformare a Constituţiei, care să clarifice rolul puterilor în stat.

Cioloş a spus că Alianţa USR-PLUS propune un tandem preşedinte-premier pentru că în ultimii ani s-a văzut ce se întâmplă când există un preşedinte şi un premier cu interese divergente.

El a adăugat că această guvernare a fost una catastrofală şi trebuie încheiată cât mai repede, apoi trebuie făcută o „igienizare”. „Statul de drept trebuie repus în drepturile lui, respectul legii trebuie să fie cel care primează”, a spus Cioloş.

El a afirmat că al doilea dezastru este legat de slăbirea instituţiilor care ar trebui să protejeze cetăţeanul, dând ca exemplu ce s-a întâmplat la Colectiv şi la Caracal, rezultatul unor instituţii care „şi-au pierdut capacitatea de a lucra în interesul cetăţeanului”.

„Al treilea dezastru este cel al distrugerii încrederii, românii nu mai au – mulţi dintre ei – încredere în ei înşişi, nu mai au încredere în instituţiile statului şi pleacă din ţară”, a spus Cioloş.

Cioloş a acuzat că actuala guvernare a eşuat şi în ceea ce priveşte calitatea serviciilor publice acordate cetăţenilor, începând cu educaţia şi terminând cu sistemul sanitar.

El a spus că de la aceste constatări trebuie pornit şi trebuie venit cu o nouă guvernare, una participativă. „Ne asumăm responsabilitatea să reconstruim statul român, dar nu o vom putea face singuri, câteva partide, câţiva parlamentari sau câţiva miniştri în Guvern. Vom avea nevoie de competenţele din societatea românească, vom avea nevoie de competenţele oamenilor care au acelaşi obiectiv ca şi noi”, a mai spus el.

Cioloş a afirmat că pentru USR-PLUS politica socială înseamnă creşterea calităţii vieţii, „şi nu o pensie de mizerie aruncată unor oameni care sunt uitaţi altfel sau ajutor de şomaj sau ajutor social care ţine mai mult oamenii în sărăcie”.

„Guvernarea noastră va fi diferită pentru că ne vom baza în primul rând pe oameni cinstiţi, pe oameni modeşti şi pe oameni integri care vor lucra în interesul României”, a adăugat Cioloş.

Acesta a spus că Alianţa USR-PLUS va prezenta un program de guvernare care vizează modul în care România va arăta pe termen lung, în zece sau 15 ani.

„O să vă prezentăm în această campanie, în săptămânile care urmează, alături de proiectul politic al viitorului preşedinte al României măsurile concrete pe care intenţionăm să le punem în aplicare, viziunea pe care o avem, care porneşte de la lucruri simpole. Ca să putem finanţa educaţia, sănătatea, să putem investi în proiecte de infrastructură, avem nevoie să producem noi în România, nu să susţinem pensiile şi salariile din sectorul public cu bani împrumutaţi care îndatorează viitoarele gneraţii”, a spus Cioloş.

Acesta a arătat că este nevoie de crearea de locuri de muncă în România, de un sistem de educaţie reformat care să se axeze pe competenţe profesionale.

„România se schimbă, se înnoieşte şi Dan Barna – preşedinte al României va fi rezultatul acestei schimări şi acestei reînnoiri”, a conchis Dacian Cioloş.