Dacian Cioloş, prima reacţie după ce Nicolae Ciucă şi-a depus mandatul. „E o decizie corectă. Intenţia unor lideri din PNL este de a se arunca în braţele PSD. Urmează să se nască o alianţă toxică”

Preşedintele USR a catalogat decizia premierului desemnat Nicolae Ciucă de a-şi depune mandatul drept una "corectă", însă a remarcat că "intenţia unor lideri din PNL de a se arunca în braţele PSD".

02 nov. 2021, 14:28
Dacian Cioloş, prima reacţie după ce Nicolae Ciucă şi-a depus mandatul. „E o decizie corectă. Intenţia unor lideri din PNL este de a se arunca în braţele PSD. Urmează să se nască o alianţă toxică”

Dacian Cioloş a susţinut că preferă refacerea coaliţiei pentru că există deja un program de guvernare negociat, o structură a Guvernului agreată. În schimb, dacă opţiunea PNL va fi alături de PSD, USR trece în Opoziţie.

„După această decizie, PNL are de ales între a reface coaliţia cu USR şi să continuăm împreună pe drumul reformelor pe care le-am agreat în programul de guvernare sau să se întoarcă la PSD, adică la hoţie din banii publici, pentru baronii locali, la felul în care a fost jecmănită justiţia şi multe alte decizii ale Guvernelor PSD care au adus România în halul în care chiar PNL a preluat-o în urmă cu câteva ani.

Am crezut ieri când PNL a anunţat că premierul desemnat îşi depune mandatul că există o şansă pentru a refacerea coaliţiei de modernizare a României. Din păcate, vedem că intenţia unor lideri din PNL, înţeleg că nu e încă luată o decizie în PNL, dar apare mult mai evident că intenţia unor lideri din PNL este de a se arunca în braţele PSD şi reformarea unei frăţii a partidelor vechi.

Un alt exemplu azi din păcate, PNL s-a abţinut la votul pentru preşedinţia interimară a Camerei Deputaţilor, unde avea de ales, după ce domnul Roman a fost susţinut de USR pentru o perioadă interimară de două săptămâni, PNL avea de ales între a susţine interimar o candidată de la USR sau pe domnul Sorin Grindeanu de la PSD, cel care a scos o ţară întreagă în stradă în urmă cu câţiva ani cu faimoasa OUG 13.

Am văzut rezultatul, prin neimplicarea cu o decizie clară a PNL, PSD a obţinut această funcţie. E interimară, dar e probabil un semnal, un simbol a ceea ce urmează”, a spus Dacian Cioloş, preşedintele USR.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă și-a depus mandatul la Camera Deputaților. Klaus Iohannis le-ar fi cerut liberalilor să facă guvern cu PSD

Dacian Cioloş: Sper totuşi ca PNL să se mai gândească. Altfel, urmează să se nască o alianţă toxică”

„Sper totuşi ca PNL să se mai gândească, să se gândească bine la ce duce acest drum şi să avem în perioada următoare o discuţie de clarificare să vedem dacă e şi intenţia lor şi dacă această coaliţie care să modernizeze România e în continuare fezabilă

Altfel, urmează să se nască o alianţă toxică a cărei scop va fi păstrarea privilegiilor şi piedici pentru dezvoltarea României. Ştim încotro poate duce o astfel de alianţă.

Am văzut şi care sunt pretenţiile PSD pentru a intra la guvernare. Ştim ce a făcut PSD cât a fost la guvernare. Putem intui la ce să ne aşteptăm”, a mai precizat Dacian Cioloş.

Liderul USR: „Refacerea coaliţiei ar fi soluţia cea mai bună şi cea mai rapidă”

„Am ieşit la de la guvernare tocmai pentru că propunerile noastre de reformă şi de modernizare a ţării nu au mers într-un ritm suficient de susţinut. Am crezut şi credem în continuare că dacă va exista voinţă, se pot debloca discuţii care au rămas blocate pe proiecte importante. Asta presupune o alegere clară a PNL în ce direcţie vrea să meargă ca partid şi în ce direcţie vrea să ducă România.

România nu mai are timp de pierdut cu criza energetică, criza sanitară – mor în continuare oameni în spitale. Sunt decizii care trebuie luate, dar aceste decizii trebuie urmate imediat de alte măsuri care să modernizeze România pentru că doar peticind pe ici pe acolo pentru a impresiona oamenii nu o să fie suficient.

Din punctul nostru de vedere refacerea coaliţiei ar fi soluţia cea mai bună şi cea mai rapidă. Avem deja un program de guvernare negociat. Avem o structură de Guvern pe care ne-am pus de acord în principiu deja de un an de zile. Am putea rapid să fim operaţional

Dacă alegerea PNL va fi însă PSD, atunci USR evident va intra în Opoziţie. Dacă această coaliţie se va realiza între PNL şi PSD, USR va rămâne singura forţă politică pro-europeană, cu adevărat liberală, modernizatoare pentru România.

Nu vedem cum cu PSD-ul în Guvern se pot implementa reformele pe care USR şi PNL le-au convenit şi de altfel reforme pe care oamenii le aşteptau”, a conchis Cioloş.

Citeşte şi: USR joacă pe toate fronturile. Acuzații grave pentru restul paridelor: Alianţa PNL-PSD-AUR a respins certificatul verde