Dacian Cioloş: Certificat verde la intrarea în magazine, însă doar când e aglomerat

Dacian Cioloş, premierul propus de Klaus Iohannis, a spus e de acord cu impunerea certificatului verde la intrarea în magazine, doar doar în anumite intervale orare, când e mai aglomerat.

14 oct. 2021, 22:00
Dacian Cioloş: Certificat verde la intrarea în magazine, însă doar când e aglomerat

O altă măsură la care se gândeşte Dacian Cioloş ar fi ca elevii să fie trimişi în vacanţă până trece valul patru al pandemiei.

„Carantinarea ar trebui să fie o soluţie extremă, ultima soluţie. Şi chiar dacă am fi în situaţia să o aplicăm, ar trebui aplicată pe un termen limitat în nişte condiţii foarte clare.

Legat de certificatul verde, în anumite situaţii, probabil că va trebui să-l folosim. Ideea e să ne asigurăm că în acelaşi loc atunci când avem aglomeraţii. În anumite perioade ale săptămânii când e aglomerat, probabil că ar trebui folosit şi acolo (în supermarketuri).

Pentru astfel de măsuri, avem o echipă care lucrează în partid, medici cu experienţă în sistemul sanitar. Dacă voi fi premier, cu ei mă voi consulta dacă voi lua astfel de măsuri”, a precizat Cioloş.

„Astfel de decizii care restrâng drepturile şi libertăţile cetăţenilor trebuie luate pe baza unor criterii foarte clare. Trebuie explicate oamenilor. Dacă nu îi avem pe oameni de partea noastră, degeaba luăm măsuri. Dacă oamenii nu le respectă pentru că nu înţeleg de ce le luăm, avem efectul invers apoi”, a adăugat el.

Dacian Cioloş: „E oribil să vezi sute de oameni care mor în fiecare zi”

„Pentru mine sănătatea oamenilor e esenţială. E oribil să vezi sute de oameni care mor în fiecare zi şi să vezi secţiile ATI pline. E clar că suntem într-o situaţie de criză. În astfel de momente de criză, trebuie să iei măsuri adaptate situaţiei de criză. De pe altă parte, cu cât putem să restrângem mai puţin drepturile oamenilor, cu atât mai bine. Important este să le putem proteja sănătate”, a mai precizat Dacian Cioloş.