Dacian Cioloş promovează transparenţa: Este dreptul fiecăruia să solicite şi să obţină informaţiile de interes public

Premierul Dacian Cioloș promovează pe Facebook campania "Dreptul tău de a ști!", lansată de Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, precizând că este dreptul fiecăruia să solicite și să obțină informațiile de interes public.

01 sept. 2016, 08:39
Dacian Cioloş promovează transparenţa: Este dreptul fiecăruia să solicite şi să obţină informaţiile de interes public

„O inițiativă prin care aflăm ce anume putem cere și cum putem cere de la instituțiile publice, fiindcă este dreptul fiecăruia să solicite și să obțină informațiile de interes public”, a scris premierul Cioloș, joi, pe Facebook.

MCPDC a anunțat pe 29 august că a lansat campania „Dreptul tău de a ști!”, care vizează creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor privind dreptul fundamental de a pune întrebări autorităților și instituțiilor publice și de a primi răspunsuri la întrebările adresate.

Conform MCPDC, în cadrul campaniei a fost realizat un film, în care sunt prezentați pașii concreți pe care trebuie să îi facă cetățeanul pentru a solicita informații autorităților publice în baza Legii 544/2001.

De asemenea, în cadrul acestei campanii, MCPDC a lansat „Analiza jurisprudenței privind excepțiile de la liberul acces la informații de interes public”.

„136 de decizii furnizate de 15 Curți de Apel din România, aferente anilor 2014 — 2015, arată diferențe de interpretare în aplicarea art. 12 (cel privind excepțiile) din Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Cele mai multe dificultăți sunt întâmpinate în furnizarea informațiilor referitoare la modalitatea de cheltuire a banilor publici, respectiv la dosarul de achiziție publică”, a explicat MCPDC.

Analiza a fost realizată de MCPDC cu sprijinul voluntar al Asociației Expert Forum și poate fi consultată pe site-ul dialogcivic.gov.ro.