Dacian Cioloş: România a crescut cel mai mult pe zona de produse bio

România este unul dintre statele membre din estul Europei care a crescut cel mai mult în zona producţiei bio, dar este important să-şi dezvolte partea de procesare şi apoi pe cea de comercializare, a declarat, miercuri seara, la pavilionul României de la Nurnberg, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.

14 feb. 2013, 09:36
Dacian Cioloş: România a crescut cel mai mult pe zona de produse bio

„România este unul dintre statele membre din estul Europei care a crescut cel mai mult pe zona de produse bio, alături de Cehia şi Polonia, dar este important să se construiască cărămidă pe cărămidă. A crescut mult în producţia de materie primă, dar este important să-şi dezvolte partea de procesare şi apoi pe cea de comercializare. Acest târg înseamnă foarte mult pentru promovarea produselor bio româneşti, iar Europa, prin acest târg internaţional, are în produsele bio o poartă de intrare. Este important ca în spatele acestor standuri să se afle o producţie bine organizată, bine structurată, pentru a face faţă la eventuale cereri pe piaţă”, a precizat Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

Acesta a subliniat că în România a explodat foarte mult producţia bio, în timp ce consumul s-a dezvoltat destul de puţin, scrie agerpres.ro.

„Cred că şi aici producţia bio din România ar avea o direcţie în care să lucreze, pentru că oricărei ţări interesate să producă pentru export îi este greu să reziste în timp la export. Toate marile state producătoare de produse bio au şi piaţă importantă. Pentru România cred că ar fi foarte utilă mai multă promovare”, a spus Cioloş.

Deşi foarte mulţi români ştiu ce înseamnă producţie bio, din păcate nu ştiu unde să găsească aceste produse, consideră comisarul.

„Eu, de câte ori vin la Bucureşti, caut produse tradiţionale şi eco şi, uitându-mă prin aceste magazine, am observat că nu se găsesc legume şi fructe proaspete deoarece nu reuşesc să găsească producători fideli care să livreze în aceste magazine”, a adăugat Dacian Cioloş.

În ceea ce priveşte preţul mai ridicat plătit pentru produsele eco, comisarul european consideră că acesta nu ar fi o problemă, deoarece consumatorii caută calitatea şi valoarea produselor.

„Exista o aşteptare inclusiv pe produse ecologice. Cred că acei consumatori care intra în magazine bio nu şi-au pus problema preţului. Ei caută calitatea şi valoarea produsului. Cred că, dacă producătorii se orientează către acel tip de comerţ organizat, care ţinteşte un consumator specific, nu s-ar pune problema preţului. Chiar şi 5% dintre consumatorii interesaţi suficient de bine ţintiţi de producători ar fi un foarte bun început”, a arătat oficialul european.

Întrebat ce produse eco consumă, Cioloş a precizat că este un mare consumator de plante medicinale, de fructe „când se găsesc” şi de produse procesate pe bază de miere şi de făină, pentru că „îmi produc propria pâine”.

Miercuri seară, la pavilionul României, a sosit şi ministrul Federal pentru Alimentaţie, Agricultură şi Protecţia Consumatorilor, Ilse Aigner, alături de reprezentanţii Nurnberg Messe.

România deţine statutul de ţară a anului la ediţia din acest an a Biofach, fiind reprezentată de 55 de expozanţi din sectorul agriculturii ecologice, evenimentul fiind susţinut de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi de Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică – „Bio România”.

Pavilionul României se întinde pe o suprafaţă de 600 de metri pătraţi, inclusiv un restaurant unde vor fi gătite meniuri tradiţionale româneşti. Firmele expozante vor expune produse certificate ecologic, precum cereale şi seminţe oleaginoase, uleiuri, fructe de pădure, ciuperci uscate, plante medicinale, seminţe de plante aromatice şi mirodenii, furaje, brânzeturi, ouă, produse lactate, vinuri, fructe şi sucuri din fructe, produse de panificaţie, dulceţuri, cosmetice, miere şi produse apicole, produse provenite din acvacultură.

Din datele furnizate de ministrul Agriculturii, în toamna anului trecut, efortul financiar al MADR pentru organizarea acestui eveniment este estimat la aproximativ 800.000 de euro.

Cel mai mare târg de comerţ cu produse ecologice din lume „BioFach Nürnberg 2013” şi-a deschis porţile miercuri pentru 2.420 de expozanţi, din 130 de ţări, şi pentru cei peste 40.000 de vizitatori estimaţi că vor vizita târgul în cele patru zile de evenimente (13-16 februarie 2013).

Citeşte şi Produse bio doar cu numele. Amenzi pentru nereguli de etichetare şi informare la Cluj VIDEO