Dacian Cioloş: Rovana Plumb va trebui să dea explicaţii despre dosarul Belina în Parlamentul European

Dacian Cioloș, președintele PLUS, a declarat că premierul Viorica Dăncilă va trebui să își asume până la capăt riscul de a o vedea pe Rovana Plumb respinsă după audierile din Parlamentul European. Cioloş afirmă că Rovana Plumb va trebui să lămurească problema dosarului Belina la audierile din Parlamentul European.

10 sept. 2019, 07:59
Dacian Cioloş: Rovana Plumb va trebui să dea explicaţii despre dosarul Belina în Parlamentul European

„Am prevenit deja asupra acestui risc pe care doamna Dăncilă și l-a asumat și va trebui să și-l asume până la capăt și inclusiv riscul de a o vedea pe doamna Plumb respinsă după audierile din Parlament și de obligația de a o înlocui după aceea. O să își asume consecințele. Aici sunt probleme serioase de integritate pentru că, pentru a ocupa un post de comisar european, nu trebuie să vii să spui domnule, nu am nicio condamnare, nu am făcut închisoare, deci pot să ocup postul.

Comisia Europeană nu e Guvernul PSD. Deci sunt probleme de integritate și de credibilitate pe care doamna Rovana Plumb le are. Dânsa va trebui, la audierile din Parlament, în loc să explice care e viziunea dânsei despre portofoliu, să dea explicații despre dosarul Belina și despre ce a făcut la Ministerul Mediului și despre cum l-a susținut sau nu pe Liviu Dragnea care acum este la închisoare.

Ca să nu mai vorbim de declarațiile împotriva justiției și împotriva valorilor europene pe care le-a făcut. Evident, ca politician, poți să ai puncte de vedere (…), dar când vrei să reprezinți UE și să fii comisar european, nu te mai poți juca cu vorbele și să spui că justiția o decide PSD în Parlament cum vrea, chiar dacă avem un tratat european și avem niște valori și principii europene care trebuie respectate.

Să fie foarte clar: cea care lucrează împotriva interesului României e doamna Rovana Plumb și, mai ales, doamna Dăncilă pentru ca a propus-o pe doamna Rovana Plumb și nu cei care semnalează problemele și am semnalat din timp problemele astea.

Am avut chiar o discuție telefonică cu doamna Viorica Dăncilă, în urmă cu câteva săptămâni, în care i-am explicat pe îndelete și așezat toate riscurile astea, dincolo de poziționări politice. I-am spus că dacă vine și schimbă nominalizarea și propune pe cineva cu adevărat rezonabil, evident că vom fi printre cei care vom susține și vom spune lucrurile astea public. Mi-a spus atunci că se mai gândește. Văd că s-a gândit și că a ajuns la aceeași concluzie, așa că o să suporte consecințele. Asta e o propunere a Guvernului minoritar PSD, nu o propunere a României”, a declarat Dacian Cioloș, luni, în cadrul unei conferințe de presă comune cu liderul USR, Dan Barna, la Parlament, potrivit unui comunicat PLUS.