Dacian Cioloş şi Dan Barna condamnă PNL pentru alegerea de a guverna cu PSD: „Trecem în opoziţie la vechile partide / PNL a ales dezonoarea şi trecutul. A ales PSD”

Preşedintele USR Dacian Cioloş şi prim-vicepreşedintele Dan Barna condamnă coaliţia de guvernare dintre PBL şi PSD şi anunţă că sunt gata să treacă în opoziţie.

09 nov. 2021, 10:10
Dacian Cioloş şi Dan Barna condamnă PNL pentru alegerea de a guverna cu PSD: „Trecem în opoziţie la vechile partide / PNL a ales dezonoarea şi trecutul. A ales PSD”

Dacian Cioloş a publicat luni seară o postare pe pagina sa de Facebook, în care se arată dezamăgit de PNL, care şi-a încălcat promisiunile din campania electorală, acceptând să formeze noul guvern alături de PSD.

„Liderii PNL au ales, în seara asta, PSD pentru a negocia formarea unui nou guvern. Eu nu mai am de ceva vreme dezamăgiri în politică, dar mă revoltă să văd ușurința cu care acești oameni au ales, astfel, să trădeze și speranța celor care și-au dorit o guvernare pentru modernizarea statului român alături de USR. Au promis în campanie lucruri cu care e clar acum că nu rezonau deloc. Le-au spus doar ca să câștige voturi, însă inima lor politică a rămas alături de acel pe-se-de care a aruncat țara în aer și căruia i se alătură acum cu atâta ușurință și naturalețe.

Am văzut în ultimele luni că vechile partide s-au simțit amenințate de suflul nou pe care USR l-a adus în politică. Am căutat să ne facem treaba cu cinste și corectitudine, să fim fermi atunci când a fost vorba de valori, chiar dacă, probabil, am mai avut și stângăcii.

Dar nu ne-am trădat promisiunile, chiar dacă unii ne-au considerat, câteodată, rigizi.

Flexibilitate la noi n-a însemnat contorsionarea coloanei vertebrale așa cum vedem că se practică cu nonșalanță la pe-ne-le (că liberali mi-e rușine să-i numesc).
USR a intrat acum 11 luni la guvernare în coaliție cu PNL sperând că ceea ce liderii peneliști au spus oamenilor în ultimele campanii electorale sunt și lucrurile în care ei cred. Din păcate, ne-am înșelat. Multe dintre acțiunile acestor lideri ne-au arătat că aproape tot ce conta erau accesul la resurse și puterea de dragul perpetuării unui stil de administrație clientelar și desprins de la nevoile reale ale oamenilor. USR s-a opus în toată această perioadă, în Guvern și în Parlament, la cultivarea vechilor metehne ale politicii românești: păstrarea privilegiilor, piedicile puse modernizării, banii distribuiți fără criterii din pixul unui singur om.

Dacian Cioloş: „Vom sancţiona cu fermitate derapajele guvernării PNL-PSD”

Din acest moment, pentru USR începe o nouă etapă. Trecem acum în opoziție la vechile partide și în luptă cu orice formă de extremism. Vom fi cel mai mare partid din opoziție și singurul care îmbrățișează valori democratice, autentic liberale și europene. Vom continua să muncim pentru implementarea reformelor din Planul Național de Redresare și Reziliență. Vom sancționa cu fermitate derapajele guvernării PNL-PSD. Și vom folosi această perioadă pentru a reface legăturile cu oamenii din stradă și pentru a construi viziunea noastră pentru o România modernă.”, a scris Dacian Cioloş.

Dan Barna a acuzat, la rândul său, PNL că ales să se întoarcă la vechiul mod de a face politică, ignorând angajamentul luat în faţa electoratului de a face reforme reale în România.

„PNL putea alege reformele, onoarea și viitorul. A ales stagnarea, dezonoarea și trecutul. A ales PSD. O decizie păcătoasă care nu va face o Românie mai bună.
Singura alternativă democratică reală și reformistă la puterea care se constituie începând din această seară este USR.”, este de părere Dan Barna.

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, afirmă că PNL va deveni un partid „anesteziat de mirajul pe care PSD îl vinde”, iar orientarea către stânga îi va duce pe liberali „direct într-un zid dureros” care „nu-i va mai trezi la realitate”.

„Şapte ani de opoziţie şi discurs anti-PSD s-au evaporat într-o noapte. Lideri politici care şi-au construit cariera politică pe lupta anti-PSD s-au răzgândit la ceas de seară, îmbrăţişând ceea ce au criticat ani în şir. Pentru ce? Pentru banii din PNRR şi PNDL? Sau perspectiva luptei împotriva corupţiei şi modernizarea României i-au speriat atât de mult pe acei lideri liberali care au fugit în braţele PSD? Când PNL a văzut că nu-şi poate atinge mizele alături de USR, a schimbat macazul către stânga, un macaz care va duce direct într-un zid dureros, unul care, din păcate, nu-i va mai trezi la realitate. Vor fi prea amorţiţi de mai puternicul lor partener de guvernare. PNL va deveni un partid anesteziat de mirajul pe care PSD îl vinde”, a scris Dragu, marţi pe Facebook.

Citeşte şi: Dan Motreanu, atacuri la adresa lui Florin Cîţu şi a lui Dan Vîlceanu: „Aţi pozat în cei mai mari adversari ai PSD, inclusiv la Congres. Nu sunteţi credibili”