Dacian Cioloş: Suntem în plin proces de pregătire internă pentru asumarea preşedinţiei Consiliului UE în 2019

România este în plin proces de pregătire internă pentru asumarea președinției Consiliului Uniunii Europene, în 2019, a spus luni premierul Dacian Cioloș.

29 aug. 2016, 10:42
Dacian Cioloş: Suntem în plin proces de pregătire internă pentru asumarea preşedinţiei Consiliului UE în 2019

„În ceea ce privește președinția Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va asigura în 2019, suntem în plin proces de pregătire internă pentru asumarea mandatului, sub aspectul agendei și tematicii pe care România o va propune în discuțiile comunitare, dar și sub aspectele logistice, materiale și a resurselor umane cu premise pentru o derulare adecvată a acestei responsabilități majore pe care România va trebui să o asume. Am stabilit un birou de coordonare al pregătirilor pentru președinție, la nivelul Cancelariei prim-ministrului. (…) Vom demara curând dialogul cu Finlanda și cu Croația pentru discutarea temelor trioului de președinții pe care îl vom forma”, a anunțat premierul Cioloș la Reuniunea Anuală a Diplomației Române.

În acest context, Cioloș a precizat că urmează să fie prezentată o inițiativă de creare a unei structuri necesare pentru analizarea și procesarea de date și informații, care apoi să sprijine poziții și puncte de vedere pe care România le va susține la nivel european.

Premierul a mai spus că angajamentul proeuropean rămâne un element fundamental al activității diplomatice a României.

„Prioritățile agendei strategice a României în cadrul Uniunii Europene sunt bine identificate (…) și anume creștere economică sustenabilă, crearea de noi locuri de muncă, competitivitate, consolidarea pieței interne, gestionarea migrației, combaterea terorismului, soluționarea provocărilor de natură securitară la granițele Uniunii”, a afirmat Cioloș, conform Agerpres.

El a subliniat că aceste priorități se ‘pliază’ coerent și pe agenda națională.

„Realitățile specifice României au impus Guvernului pe care îl conduc o aplicare susținută pe măsuri și politici, care să mențină echilibrul macroeconomic în contextul unui an electoral, dar și o schimbare profundă de mentalitate la nivelul societății”, a spus Cioloș.

De asemenea, premierul a afirmat că a fost acordată o atenție mare aprofundării relațiilor cu parteneri strategici.

„Am înregistrat o dinamică favorabilă, o aprofundare și o diversificare îndeosebi a cooperării cu Germania, și aici urmărim în continuare dezvoltarea cooperării cu landurile, și cu Franța, prin semnarea noii Foi de parcurs a parteneriatului strategic. O evoluție semnificativă s-a produs și în relația cu Olanda, prin reluarea dialogului politic la nivel de premier după o pauză de 10 ani. Urmărim să menținem relații strânse cu Italia și Spania, țări cu comunități românești importante”, a precizat Cioloș.