Dacian Cioloş: Vom continua programul de renovare a grădiniţelor din Republica Moldova

Premierul Dacian Cioloș a declarat joi că anul acesta vor continua programele de renovare a grădinițelor din Republica Moldova și de achiziție de microbuze pentru transportul elevilor moldoveni, cu finanțare românească.

25 aug. 2016, 18:20
Dacian Cioloş: Vom continua programul de renovare a grădiniţelor din Republica Moldova

După investiții de ceva mai mult de 20 de milioane de euro din partea României, astăzi suntem la peste 750 (…) de grădinițe care au fost renovate. (…) Anul acesta, am mai alocat niște bani (…) și vom avea încă vreo 70 și ceva — 80 de grădinițe care vor fi renovate. (…) Continuăm (…) și programul de achiziții de microbuze și autobuze pentru transportul elevilor la școală„, a spus premierul Cioloș, în timpul unei vizite la grădinița din satul Selemet, raionul Cimișlia, inclusă în programul de reabilitare și dotare a unităților preșcolare din Republica Moldova cu asistență tehnică și financiară din partea Guvernului României.

Potrivit lui Cioloș, continuarea acestor programe este un exemplu al faptului că, indiferent cine este la guvernare în România, îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor din Republica Moldova rămâne o preocupare pentru țara noastră.

Totodată, Cioloș a anunțat că va continua și programul prin care elevi și studenți moldoveni pot studia în România.

Cioloș a mai spus că anul acesta va fi demarat și un proiect pilot care va fi gestionat împreună cu Fondul de Investiții Sociale din Republica Moldova și prin care vor fi finanțate proiecte care să ajute colectivitățile locale.

Împreună cu domnul vicepremier Dîncu, cu Ministerul Dezvoltării Regionale din România, am hotărât să începem anul acesta un proiect pilot. (…) Anul acesta am pus 2 milioane de euro pentru acest proiect pilot, din care un milion de euro va fi gestionat de acest Fond de Investiții Sociale, prin care să identificăm proiecte de câteva zeci de mii de euro la nivelul comunităților locale și pe care să le gestionăm împreună. Vrem prin acest program pe de o parte să vă ajutăm să răspundeți la nevoile locale de îmbunătățire a condițiilor de viață ale concetățenilor dumneavoastră și ale fraților noștri, dar vrem, în același timp, (…) să vă ajutăm să vă îmbunătățiți și capacitatea administrativă de a gestiona proiecte cu finanțare publică„, a menționat Cioloș.

Ulterior, premierul s-a întâlnit cu autorități reprezentate în Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Dacian Cioloș a fost însoțit la vizitarea grădiniței și la întâlnirea cu autoritățile locale de mai mulți oficiali, printre care omologul său moldovean, Pavel Filip, și de vicepremierul Vasile Dîncu.