Daciana Sârbu cere Comisiei Europene să ajute statele membre să retragă de pe piaţă toate produsele ce conţin ouă contaminate

Problema ouălor contaminate cu insecticid e un semnal de alarmă serios, care evidenţiază slăbiciuni şi în sistemul de coordonare dintre statele membre (situaţia acuzelor dintre Belgia şi Olanda e grăitoare), şi în controlarea modului cum sunt folosite substanţele biocide în general, arată eurodeputatul Daciana Sârbu într-un mesaj pe blogul personal, după ce scandalul a atins şi România.

11 aug. 2017, 10:42
Daciana Sârbu cere Comisiei Europene să ajute statele membre să retragă de pe piaţă toate produsele ce conţin ouă contaminate

„Deja este evident că ar putea fi afectate mai multe ţări decât se credea iniţial, deoarece ouăle par să fi ajuns în circuitul alimentar că ingredient de folosit în alimente procesate – mai ales că au apărut informaţii conform cărora problema contaminării ar putea data încă din noiembrie 2016. Iată că, din păcate, o cantitate de astfel de ouă (în formă gălbenuşului lichid) a fost descoperită şi în România. Prioritar acum este ca instituţiile europene – şi în primul rând Comisia – să ajute statele membre să identifice şi să retragă imediat de pe piaţă toate acele alimente procesate ce ar putea conţine derivate din aceste loturi de ouă”, atrage atenţia eurodeputatul PSD.

Daciana Sârbu critică reacţia ineficientă a autorităţilor europene, care nu au reuşit să prevină sau să ţină sub control situaţia de criză:

„Se dezbat la nesfârşit la Bruxelles reglementări despre trasabilitate şi alerte rapide, dar când apare o asemenea problemă vedem că ele nu par să funcţioneze aşa cum ar trebui. Oamenii aşteaptă răspunsuri, aşteaptă pe bună dreptate să fie protejaţi de astfel de pericole. Comisia este datoare să le ofere explicaţii şi să reacţioneze eficient măcar acum, pentru ţinerea sub control a efectelor”.

Daciana Sârbu crede că modul de folosire a produselor biocide în general ar trebui controlat mult mai atent pentru a se evita crize de acest gen:

„E nevoie şi de controale mult mai frecvente ale modului cum sunt folosite produsele biocide pentru a împiedica asemenea situaţii, la care se poate ajunge şi din neglijenţă sau lipsa de informare cu privire la efectele şi utilizarea acestora”.

Citeşte şi: SCANDALUL ouălor contaminate. ANSVSA: O mie de kilograme de gălbenuş de ou cu insecticid, descoperite în Timiş