Daciana Sârbu, implicare la Bruxelles pentru creşterea accesului la medicamente în ţări precum România

Daciana Sarbu, vicepresedinta a Comisiei de Mediu si Sanatate publica a Parlamentului European, a participat recent la cea de-a doua intalnire a grupului de lucru creat de socialistii europeni pe tema accesului la medicamente.

27 mai 2015, 10:18
Daciana Sârbu, implicare la Bruxelles pentru creşterea accesului la medicamente în ţări precum România

„E un task force nou creat, pornind de la problemele reale legate de preturile medicamentelor, evolutia cercetarii in domeniul farmaceutic, nevoia de transparenta, rolul agentiilor europene in materie”, a subliniat Daciana Sarbu.

Eurodeputata a explicat ca activitatea grupului are in vedere identificarea de solutii pentru modificarea legislatiei europene astfel incat sa fie facilitat accesul europenilor, si in special al grupurilor dezavantajate si a celor din statele mai putin dezvoltate, la medicamente. In acest sens, Daciana Sarbu a anuntat si organizarea unui workshop axat pe efectul crizei economice asupra accesului la produse farmaceutice.

„In iulie vom organiza un workshop unde invitam reprezentantii Comisiei si ai ONG-urilor din acest domeniu, axat inclusiv pe efectul crizei economice asupra accesului la produse farmaceutice”, a notat Daciana Sarbu pe contul de Facebook.

De asemenea, in cadrul discutiilor, o atentie deosebita este acordata comunitatii rome, al carei acces la ingrijire medicala este inca problematic.

„Unul dintre subiectele fierbinti pe agenda grupului este accesul populatiei rome la ingrijire medicala – una din marile probleme cu care se confrunta aceasta comunitate. Cel mai probabil va fi solicitat un studiu, vor fi dezbateri in comisiile de Sanatate si Libertati civile, dar cel mai important e ca tema sa fie o prioritate la varful UE, iar banii alocati deja de institutiile europene pentru acest obiectiv sa ajunga unde trebuie: in comunitati, la cei care au mare nevoie de ei”, a conchis eurodeputata.

Daciana Sarbu are o activitate intensa in domeniul sanatatii, meritele eurodeputatei aducandu-i si nominalizarea pentru marele premiu la categoria ”Sanatate” la Gala Premiilor Parlamentului European 2015, care a avut loc in luna martie.

Pe langa munca in ceea ce priveste combaterea obezitatii infantile, eurodeputata s-a implicat si in campanii si initiative destinate protejarii pacientilor, fiind desemnata si lider al unei structuri care militeaza la Bruxelles pentru ajutarea celor care sufera de afectiuni neurologice. De asemenea, Daciana Sarbu, alaturi de alti 3 eurodeputati, a semnat un articol-apel pentru masuri urgente la nivelul UE impotriva cancerului pancreatic, aparut in Parliament Magazine.

Nu in ultimul rand, Daciana Sarbu se implica activ in sustinerea copiilor bolnavi de cancer si, alaturi de cateva organizatii non-guvernamentale, incearca sa aduca un zambet pe chipul micutilor chinuiti de cumplita boala.