Daciana Sârbu, responsabilităţi-cheie într-un subiect de prim-plan la Parlamentul European

La sase luni trecute de la inceputul mandatului europarlamentar, privim cu atentie spre activitatea reprezentantilor Romaniei in acest for, pentru a vedea, dincolo de statistici, care dintre acestia s-au implicat pe probleme de fond si au participat in mod real la luarea unor decizii importante in UE. 

07 ian. 2015, 11:52
Daciana Sârbu, responsabilităţi-cheie într-un subiect de prim-plan la Parlamentul European

Daciana Sarbu este unul dintre eurodeputatii din Romania implicati in astfel de decizii de mare impact, chiar daca in Romania temele europene se dezbat mai putin si astfel de informatii ajung mai greu in prim-plan. Aceasta este autoarea unui aviz-cheie intr-un dosar „greu” al UE, remarcandu-se in activitatea legislativa si prin numarul mare de rapoarte amendate.

Desi putin cunoscuta la noi, obtinerea de alimente prin clonarea animalelor este o miza uriasa a industriei agroalimentare, miza definita de interesul enorm al companiilor de a obtine profituri importante pe aceasta piata noua si nevoia de a proteja consumatorii prin legislatie clara intr-un domeniu putin explorat deocamdata. Este o tema intens dezbatuta la Bruxelles, de ani buni, fara ca institutiile europene sa ajunga sa se puna de acord in privinta reglementarii sale. Printre persoanele-cheie implicate in dezbatere se afla si eurodeputata din Romania Daciana Sarbu, careia Comisia de Agricultura din PE i-a incredintat un rol foarte important – acela de a stabili opinia acestei comisii cu privire la problema clonarii si a tematicii mai largi a „alimentelor noi” (cele aparute in anii 2000 sau produse prin nanotehnologii). Raportul elaborat de eurodeputata a cerut reglementari europene puternice pentru siguranta alimentelor si o informare mai corecta a consumatorilor intr-o problema atat de sensibila cum este clonarea animalelor pentru hrana. Documentul a fost adoptat cu un larg suport de colegii Dacianei Sarbu, chiar in perioada cand in Romania se desfasura campania electorala pentru alegerile prezidentiale si astfel de subiecte nu-si puteau gasi locul pe agenda publica.

Nu este prima responsabilitate care i se incredinteaza eurodeputatei in acest subiect: aceasta a lucrat in acest dosar inca din 2011, cand a stabilit pozitia socialistilor europeni in aceasta dezbatere. Pe baza unei activitati foarte solide in mandatul trecut, in 2014 Daciana Sarbu a fost aleasa vicepresedinta in Comisia de Mediu si Sanatate publica a acestui for.

Implicarea in dosare care conteaza nu este singurul domeniu in care sotia premierului a performat la Bruxelles. In afara de munca in acest dosar, Daciana Sarbu se remarca si prin numarul mare de rapoarte amendate la PE, ocupand primul loc in randul delegatiei romanesti. Amendarea rapoartelor este o activitate foarte importanta a eurodeputatilor, deoarece inseamna munca efectiva pentru imbunatatirea legislatiei adoptate de Parlamentul European.