Daciana Sârbu: Susţin apelul Coaliţiei Europene a Bolnavilor de Cancer pentru aplicarea Directivei Tutunului VIDEO

Tutunul îi omoară pe aproape jumătate dintre cei care îl folosesc, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii, potrivit eurodeputatei PSD Daciana Sârbu. Aceasta a venit în sprijinul Coaliţiei Europene a Bolnavilor de Cancer (ECPC), care a adresat o scrisoare Guvernului României pentru aplicarea celei mai noi directive europene ce reglementează vânzarea produselor din tutun.

28 iun. 2016, 15:25
Daciana Sârbu: Susţin apelul Coaliţiei Europene a Bolnavilor de Cancer pentru aplicarea Directivei Tutunului VIDEO

Fumatul e factorul cauzator de cancer care este, de departe, cel mai usor de prevenit, afirma Daciana Sarbu prin intermediul unui mesaj video postat pe blogul personal.

„6 milioane de oameni mor in lume, in fiecare an, din cauza tutunului. Dintre acestia, peste 600 000 sunt nefumatori expusi la fumul de tigara al altora. Aproape jumatate dintre copii respira, in mod obisnuit, in
spatiile publice, aer poluat cu fum de tigara. Tutunul e responsabil, la nivel global, pentru 10% dintre decesele din cauze cardiovasculare, pentru 22% dintre decesele din cauza cancerului si pentru 36% dintre decesele cauzate de boli ale sistemului respirator.

Fumatul creste riscul pentru alte 13 tipuri de cancer, precum cancerul de laringe, esofag, gura si faringe, vezica, pancreas, rinichi, ficat, stomac, colon si nu numai”, avertizeaza eurodeputata, care precizeaza ca
legislatia europeana pentru protejarea sanatatii s-a imbunatatit recent.

„La nivel european, s-a adoptat in 2014 o noua directiva privind produsele din tutun, ce impune o serie de reguli noi. Impune, de exemplu, avertismente de sanatate mai clare; obliga precizarea mai multor informatii pe eticheta; interzice aromele. Directiva ar fi trebuit sa intre in vigoare in toate statele membre, la 20 mai 2016. Scopul ei e sa ajute cat mai multi oameni sa inteleaga impactul unui gest simplu, fumatul”.

Citeşte şi:  Guvernul va prelungi cu 45 de zile aplicarea OUG privind tutunul. CE ameninţă România cu infrigiment

Vietile multor tineri romani pot fi salvate, prin aplicarea fidela a unei legislatii puternice, considera Daciana Sarbu, care-si afirma suportul pentru apelul bolnavilor de cancer.

„Sustin apelul Coalitiei Europene a Bolnavilor de Cancer pentru aplicarea legii si sper ca, si in Romania, sa avem cat mai curand masuri mai ferme pentru protejarea sanatatii de acest pericol”.

Scrisoarea bolnavilor de cancer solicita guvernului transpunerea in legislatia romaneasca a directivei tutunului, fara amendamente care sa slabeasca forta legislatiei existente anti-fumat.

In scrisoarea semnata de ECPC se mai arata ca aproape jumatate dintre tinerii romani sustin ca au inceput sa fumeze inainte sa implineasca 12 ani si ca, anual, peste 42 de mii de romani mor din cauza fumatului, 13.7% dintre acestia fiind victime ale fumatului pasiv.