Dăianu spulberă entuziasmul creşterii economice: Cifrele acestea pot să ameţească pe unii. Nu trebuie să ne înfoim în pene

Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, spun că creşterea economică din primul semestru de 6,5% şi de 13% în trimestrul doi anunţate de Institutul Naţional de Statistică trebuie contextualizate.

17 aug. 2021, 18:26
Dăianu spulberă entuziasmul creşterii economice: Cifrele acestea pot să ameţească pe unii. Nu trebuie să ne înfoim în pene

Dăianu spulberă entuziasmul creşterii economice. El a subliniat că trebuie să avem în vedere creşterea deficitului de cont curent şi nevoia de corecţie a bugetului public.

Dăianu spulberă entuziasmul creşterii economice: Cifrele acestea pot să ameţească pe unii. Nu trebuie să ne înfoim în pene

„Trebuie să înţelegem că o creştere economică trebuie să fie robustă. Ne uităm la creşterea economică, dar hai să ne uităm si la creşterea dezechilibrelor externe. Asemenea ritmuri de creştere nu sunt sustenabile.

Nu sunt sustenabile nici în economii dezvoltate care au balanţă externă echilibrată când sunt reveniri economice, rebound-uri mari după căderile economice forţate din 2020. Este impropriu spus normalizare, dar ai o creştere economică nesustenabilă prin prisma factorilor fundamentali.

Numeroase economii vor avea rate de creştere inferioare, faţă de cifrele din 2021, în anii ce vin. Iar în cazul nostru, este de subliniat că avem deficit bugetar structural şi deficite externe mari. Această combinaţie ne este potrivnică şi trebuie corectată”, a declarat Dăianu.

Șeful Consiliului Fiscal a precizat că nu trebuie să ne înfoim în pene privind această creștere economică.

”Trebuie deci judecată această creştere din semestrul I, din trimestrul II în raport cu efectul de bază (am avut lockdown în prima parte a anului trecut), cu deficitele externe, cu un deficit bugetar structural mare. Această situaţie arată că nu trebuie să ne înfoim în pene. Şi nici să nu uităm că avem de făcut o corecţie macroeconomică majoră.

Anul acesta deficitul bugetar va fi în scădere; este bine să fie şi poate fi sub 7% din PIB, chiar dacă ţinta la rectificare este de 7,13%. Semestrul II nu trebuie judecat deci în sine. Să ne uităm la balanţa externă, la dezechilibrele externe.

Pentru tot anul este credibilă cifra de 7% creştere a PIB, dar ea este însoţită de o creştere a deficitului de cont curent şi ea trebuia pusă în relaţie cu absolut necesara corecţie a deficitului bugetar. Cifrele acestea, ca e 6,5% pe semestru, 7% pe tot anul, ele pot să ameţească pe unii. Trebuie să fie contextualizate”, a explicat Daniel Dăianu.

Citeşte şi: Scenariul BNR care contrazice toate declaraţiile lui Cîțu despre CREȘTEREA economică. Inflația va creşte peste așteptări în România!


loading...