Dalai lama va fi ultimul lider spiritual al tibetanilor

Dalai lama a afirmat duminică, într-un interviu acordat presei germane, că intenţionează să fie ultimul lider spiritual al tibetanilor, punând capăt astfel unei tradiţii religioase vechi de mai multe secole, relatează AFP.

08 sept. 2014, 04:33

Întrebat dacă tibetanii au nevoie în continuare de un dalai lama, el a răspuns ziarului Welt am Sonntag: ‘Instituţia dalai lama există de aproape cinci secole. Această tradiţie se poate opri acum cu al 14-lea dalai lama, care este foarte iubit’.

‘Dacă un al 15-lea dalai lama ar veni şi ar face de ruşine funcţia, instituţia dalai lama ar fi ridiculizată’, a adăugat el râzând, potrivit unei transcrieri a întrevederii în limba engleză.

‘Oamenii care gândesc în termeni politici trebuie să realizeze în consecinţă că această perioadă de circa 450 ani în care noi am avut această instituţie dalai lama ar trebui să se fi terminat’, a mai explicat laureatul Premiului Nobel pentru pace, în vârstă de 79 de ani.

‘Instituţia dalai lama era importantă în special din cauza puterii sale politice. Eu am renunţat complet la putere în 2011, când mi-am anunţat retragerea’, a amintit el.

Liderul spiritual al budismului tibetan indicase deja: ‘Instituţia dalai lama şi-a îndeplinit misiunea’, fără alte precizări. Dalai lama anunţase în martie 2011 că îşi abandonează rolul politic de şef al mişcării tibetanilor în exil, în esenţă simbolică. Desemnat dalai lama la vârsta de trei ani, el considera deja că era în semiretragere din 2001, dată la care un prim-ministru al guvernului în exil a fost ales pentru prima oară.