Dan Andrei Aldea, celebrul folkist lider al trupei Sfinx, a murit. Pierdere uriaşă pentru muzica românească

Dan Andrei Aldea, fostul lider al formaţiei "Sfinx", a murit duminică, la vârsta de 69 de ani. Anunţul a fost făcut pe Facebook de Nicu Alifantis.

19 ian. 2020, 13:54
Dan Andrei Aldea, celebrul folkist lider al trupei Sfinx, a murit. Pierdere uriaşă pentru muzica românească

Dan Andrei Aldea s-a născut la 9 martie 1950, în București, şi a în anii ’70 a fost liderul formației Sfinx. Din 1981 s-a stabilit în Occident (mai întâi în Belgia, apoi în Germania), unde a lucrat ca muzician dedicat studioului de înregistrări.

În România, a participat ca solist vocal, instrumentist, compozitor sau aranjor pentru câteva sute de piese, sub nume propriu sau în ajutorul altor muzicieni. A abordat o paletă stilistică largă, pe care a extins-o cu atât mai mult după stabilirea sa în Germania: muzică clasică, blues, rock, reggae, pop-rock, folk, jazz, country. Este considerat unul dintre cei mai creativi chitariști români.

Dan Andrei Aldea a scris și interpretat cu Sfinx piese precum: „Șir de cocori”, „Om bun”, albumul-concept „Zalmoxe”, piesele „Din nou acasă”, „Fetele albine” ș.a. A participat în calitate de compozitor sau instrumentist la înregistrarea discurilor unor artiști ca Dida Drăgan, Anda Călugăreanu, Mircea Vintilă, Vali Sterian.