Dan Andronic: În timp ce era inventariată, arhiva SIPA a fost copiată. Cristi Danileţ îl dă în judecată pe Andronic UPDATE

Jurnalistul Dan Andronic susţine, într-un articol evz.ro, că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu. Cristi Danileţ a negat acuzaţia şi a anunţat că va da în judecată EvZ, dar şi pe Dan Andronic.

15 mai 2017, 11:03
Dan Andronic: În timp ce era inventariată, arhiva SIPA a fost copiată. Cristi Danileţ îl dă în judecată pe Andronic UPDATE

UPDATE Judecătorul Cristi Danileţ a negat, la România TV, acuzaţiile lui Dan Andronic şi a anunţat că îl va da în judecată pe acesta, dar şi ziarul în care a publicat articolul.

„Am rămas surprins, dezamăgit, mai ales că în cursul vremii eu însumi am făcut declaraţii despre ce conţine arhiva SIPA şi activitatea ilegală a ofiţerilor SIPA. Dan Andronic a denaturat cu totul declaraţiile mele, spune nişte minciuni, nu s-au sustras informaţii din arhivă, nu s-au stocat, nici măcar eu nu am spus ministrului justiţiei ce am găsit concret acolo. Voi face un denunţ la parchet şi-l voi acţiona în instanţă pe Andronic, dezvăluirile le consider calomnioase şi îmi afectează prestigiul profesional. În faţa parchetului se va analiza dacă s-au sustras documente, iar cei care au făcut afirmaţii trebuie să probeze că eu sau alţi participanţi am sustras documente”, a declarat Cristi Danileţ la România TV.

 

Dan Andronic susţine, într-un articol evz.ro, că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu.

„De ce a tăcut Cătălin Predoiu? Pentru că din această nesecată oază de documente, până la un anumit moment istoric, s-au servit toţi. Despre ce este vorba? Despre dovezi că din arhiva SIPA, în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, au fost copiate documente. Despre dovezi că din arhiva SIPA au fost sustrase şi distruse dosare ale unor magistraţi care, ulterior, au avansat ierarhic până la cel mai înalt nivel”, scrie Andronic pe EvZ.ro.

Dan Andronic susţine că a consultat mai multe documente şi a discutat cu mai multe persoane din sistem, prima comisie de inventariere fiind constituită în mandatul Monicăi Macovei, în martie 2006, fiind funcţională până la finalul anului. Comisia ar fi avut rolul de a pune în ordine arhiva pe criterii arhivistice.

„Numai că acele criterii arhivistice au însemnat distrugerea sistemului de cartoteci folosit pentru arhivele de tipul celei a SIPA şi aplicarea unor crtiterii de inventariere care făceau orice căutare imposibilă. Ulterior, s-a constatat că această comisie nu şi-a îndeplinit integral atribuţiile pentru că după ce a pus-o în ordine a ignorat a doua obligaţie prevăzută în Hotărârea de Guvern 127/26.01.2006, care specifica în mod clar că aceste documente trebuie predate, după inventariere, către Arhivele Naţionale, instituţiile de siguranţă naţională, etc”, scrie Andronic.

Drept urmare, în anul 2007, a apărut a doua comisie, din care făceau parte judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul Paul Dumitriu. Andronic susţine că poate spune „cu certitudine”, pe baza documentelor consultate şi a declaraţiilor unor persoane din sistem, că unul dintre cei doi, Cristi Danileţ, ar fi fost implicat în distrugerea şi copierea arhivei. Jurnalistul scrie că cei doi magistraţi nu au întocmit procese verbale sau rapoarte privind arhiva SIPA, susţinând că s-ar fi ferit să lase vreo urmă.

Ulterior, susţine jurnalistul, s-ar fi constituit o altă comisie care ar fi avut rolul de a se ocupa de informaţiile clasificate, condusă de Dumitriu. Andronic indică un raport al fostului ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, potrivit căruia membrii comisiei ar fi ridicat documente pe care i le-au dat lui Macovei, precizând că nu sunt indicii că acestea ar fi fost restituite.

„Un fost membru al comisiei ne-a declarat că, din ceea ce îşi aminteşte, în incinta arhivei se afla un xerox ultra performant la care s-au copiat mai multe doscumente, că existau ştersături în notele informative şi chiar adnotări făcute din mână, cel mai probabil de către judecătorul Cristi Danileţ”, scrie Andronic.

Androic citează surse care spun că au fost sustrase 12-14 dosare ale unor magistraţii care au evoluat ulterior pe scara ierahică până la cel mai înalt nivel. În anul în care se prespune că au fost sustrase documentele, camerele de supraveghere ale SRI din incinta arhivei nu au funcţionat timp de trei luni, mai spune Andronic.