Dan Barna ar putea fi înlăturat de la conducerea USR, spune un apropiat al preşedintelui partidului

USR PLUS consideră neașteptat rezultatul obținut de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, dar așteaptă rezultatele finale pentru a vedea câte mandate îi revin la redistribuire și mizează pe o dublare a numărului de parlamentari pe care i-a avut în legislativul ales în 2016.

07 dec. 2020, 08:53
Dan Barna ar putea fi înlăturat de la conducerea USR, spune un apropiat al preşedintelui partidului

Dan Barna ar putea fi înlăturat de la conducerea USR, este de părere chiar un apropiat al său, Ionuţ Moşteanu, purtătorul de cuvânt al Alianţei USR-PLUS. Ionuț Moșteanu a declarat duminică seara la Digi24 că este încrezător că se poate forma o majoritate de dreapta, reformistă, dar recunoaşte că aceasta nu va fi atât de solidă pe cât și-ar fi dorit, conform Stiripesurse.

Despre vocile care cer demisia lui Dan Barna de la conducerea USR PLUS, Moșteanu a subliniat că USR este un partid cu o democrație internă foarte diferită de a celelalte formațiuni politice, cu o viață tumultoasă, în care colegii își exprimă opinia. „Vom face o analiză”, a spus Moșteanu, subliniind totuși meritele lui Dan Barna, care a adus partidul la un scor dublu față de 2016.

„Va fi o analiză în partid. Sunt județe care au făcut o treabă foarte bună, altele mai puțin bună”, a spus Moșteanu. „Vom avea congres în câteva luni. Când fuziunea (cu PLUS) rămâne definitivă, avem trei luni să facem congres. Vom alege conducerea partidului, în fiecare filială, și nu vom mai avea copreședinți, birouri reunite, ci câte o singură structură, un singur președinte. E un moment în care partidul își va spune cuvântul”, a arătat liderul USR PLUS.

„USR PLUS este gata să meargă la guvernare. Așteptăm cifrele finale și începem discuții cu potențialii parteneri. PNL e prima opțiune și cu PNL vom discuta”, a declarat Ionuț Moșteanu. Politicianul USR exclude discuții cu PSD și cu „mini-PSD-urile”, dar nu și cu UDMR. „Vom sta la masă cu toți cei care vor să schimbe ceva în țară”, a spus Moșteanu.

El consideră că prezența scăzută la vot – un record negativ – schimbă foarte mult rezultatul, iar formațiunea sa a reușit un scor mai bun la europarlamentarele din 2019 și pentru că atunci era „foarte multă furie în societate, iar PSD a încerca să întoarcă România cu fața spre Est”. Acum oamenii nu s-au mai mobilizat la vot pe de o parte din cauza pandemeiei, dar și pentru că „s-au plictisit de politică și discursuri”, fiecare fiind îngrijorat pentru sănătatea lui și a familiei, pentru afacerea lui și locul lui de muncă. „Toată societatea s-a răcit și s-a radicalizat împotriva tuturor politicienilor. Acestea sunt circumstanțele. Mergem înainte și cred că vom putea crea această majoritate”, a spus Moșteanu.

Dan Barna ar putea fi înlăturat de la conducerea USR, după analiza rezultatelor

Întrebat dacă USR PLUS este dispus să construiască o majoritate în jurul lui Ludovic Orban ca premier, Moșteanu a spus: „Va fi o discuție. E prea devreme să spunem acum. Avem o propunere de premier, un program solid de guvernare. Ne așezăm la masă după ce avem cifrele finale. Țara trebuie guvernată, suntem parteneri loiali.  Ne pregătim de discuții formale cu PNL, UDMR, în zilele care urmează, cu toate cifrele pe masă”, a arătat politicianul USR.

Întrebat dacă un partid care nu e pe primul loc are legitimitatea să ceară categoric premierul, Moșteanu a răspuns: „E o discuție. Dacă ne uităm și la Constituție, președintele trebuie să discute cu partidele și să formeze o majoritate parlamentară care să formeze guvernul. S-au văzut cazuri în care și partide mai mici au dat guvernul, au fost guverne minoritare cu susținere în parlament. E atributul președintelui să încerce să formeze această majoritate. Noi suntem responsabili, ne uităm la următorii patru ani, pentru că înțelegem prin ce probleme trece societatea, avem o criză de sănătate publică, economică, și vom pune umărul să trecem cu bine, mai ales că urmează ani de liniște electorală. Mergem înainte, se putea și mai bine, dar așa cum arată în proiecția noastră, e bine. N-o să lăsăm țara neguvernată, suntem un partid solid, responsabil”, a promis Ionuț Moșteanu.

Citeşte şi: Cine va forma noul Guvern, situație complicată după alegeri. Ce spune Constituția