Dan Barna crede că 5 milioane de români se vor vaccina până la 1 iunie. „Sunt foarte optimist”

Vicepremierul Dan Barna s-a declarat optimist privind atingerea obiectivului de cinci milioane de persoane vaccinate până pe 1 iunie, cu toate că numărul de doze administrate a scăzut în ultimele zile.

22 mai 2021, 15:53
Dan Barna crede că 5 milioane de români se vor vaccina până la 1 iunie. „Sunt foarte optimist”
Dan Barna, după ce bugetul PMB a fost respins: Am avut o discuţie cu Nicuşor Dan. Capitala nu va rămâne fără buget

Dan Barna crede că 5 milioane de români se vor vaccina până la 1 iunie, cu toate că medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de imunizare, a recunoscut că obiectivul este greu de atins.

„Eu sunt foarte optimist că vom atinge şi vom trece de 5 milioane, până la 1 iunie. Sunt obiective de etapă pe care le vom atinge. Este o chestiune de zile într-o direcţie sau alta, dar important este ca fiecare dintre noi care înţelegem că nu există altă soluţie decât vaccinarea, să continuăm, să fim activi şi să nu spunem gata, m-am vaccinat, nu mă mai interesează”, a afirmat Dan Barna, sâmbătă la centrul de vaccinare de tip drive-thru din Cora Pantelimon Bucureşti, conform Hotnews.

Reacţia vicepremierului vine în contextul în care joi și vineri, autoritățile au raportat doar puțin peste 28.000 de persoane vaccinate cu prima doză. Astfel, atingerea obiectivului de cinci milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie devine dificil de îndeplinit.

Vineri fuseseră vaccinate cu cel puțin o doză 4.086.224 de persoane în România.

Citeşte şi: Centrele de vaccinare drive through din România. Oraşele în care sunt organizate maratoane de imunizare

Potrivit sursei citate, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a recunoscut miercuri că este puțin probabil ca obiectivul stabilit de premierul Florin Cîțu, respectiv vaccinarea a 5 milioane de persoane până la sfârșitul lunii mai, să poată fi atins.

Până acum, premierul și chiar președintele țării vorbeau de această țintă. Cițu mai spera, cel puțin până marți, când a transmis un mesaj de încurajare a vaccinării – ”5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie. România, știu că putem!”.

Potrivit lui Gheorghiță, în schimb, ținta de 5 milioane va fi atinsă ”cu siguranță” în prima parte a lunii iunie. Totodată el a explicat că imunitatea cumulată – imunitatea obţinută prin vaccinare şi prin boala naturală – este la circa 35-40%.

Citeşte şi: Care sunt zonele din centrul Bucureștiului ce vor deveni exclusiv pietonale în weekend. Nicușor Dan: „E o invitație pentru bucureșteni de a ieși în aer liber”