Dan Barna, despre privatizarea sistemului sanitar: „Discutăm despre alternative pentru pacienţi, sistemul public va rămâne”

Vicepremierul Dan Barna a declarat luni la TVR că deși sistemul public de sănătate va rămâne, în același timp se discuta si „optiuni de a crea alternative pentru pacienti” întrebat fiind dacă reforma dorita de coalitie vizeaza si privatizarea sistemului de sanatate.

08 mart. 2021, 23:29
Dan Barna, despre privatizarea sistemului sanitar: „Discutăm despre alternative pentru pacienţi, sistemul public va rămâne”

Dan Barna susţine că ideea creării unui sistem de sănătate pentru elite, pe care spune că a văzut-o vehiculată în spaţiul public foarte des de către adversarii politici, este o inepţie, mai ales având în vedere că în momentul actual sistemul sanitar se află la stadiul reformelor de bază, cum ar fi asigurarea curăţeniei şi a instalaţiilor funcţionale.

„Faptul ca discutam despre optiuni de a crea alternative pentru pacienti nu inseamna sub niciun fel ca privatizam sau vindem spitale, sau alte ineptii pe care le-am auzit. Este o varianta de lucru, nu am spus ca vrem sa o facem, pentru ca miza este sa faci servicii astfel incat sa fie accesibile pentru pacienti. Sistemul public va ramane pentru ca nu poate sa functioneze Romania fara un sistem public, am mai citit ineptia ca facem un sistem de sanatate pentru elite si restul sa se descurce nu e reala si nimic adevarat in asta. Deocamdata nu suntem la reformele mari de privatizari, suntem la reformele mici de cum faci curatenie in spitale”, a declarat Dan Barna.

Dan Barna îşi anunţă candidatura la prezidenţiale

Dan Barna  a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că va candida la funcția de președinte al noului partid rezultat din fuziunea USR PLUS și că alegerile interne ar putea avea loc în luna august- septembrie.

„Cu toții ne-am fi dorit lucrul acesta, și USR-ul a ajuns la guvernare și sunt cel care a tras pentru asta, am reușit să facem acea alianță împreună cu colegii de la Plus și apoi să facem și fuziunea astfel încât să fim o forță relevantă în politica actuală. Asta ne-a adus la guvernare și este un proiect în care cred, este un proiect pentru care am muncit foarte mult și este un proiect care consider că mai are perspectivă de creștere și dezvoltare și tocmai de aceea vreau să duc mai departe acest proiect. Deci da, voi candida la președinție cum e și firesc”, a spus Dan Barna.

„Dacă acest Guvern va performa și va face acele reforme de care avem nevoie și pe care le-am dorit, evident că și eu voi fi într-o poziție bună, în ochii colegilor, pentru o candidatură la prezidențiale”, a adăugat şeful USR.

Vicepremierul nu şi-a imaginat că situaţia de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu „este atât de gravă”

El a precizat că la spitalul din Sibiu sunt în derulare trei anchete, după ce un fost angajat la Secţia ATI a susţinut în presa locală, sub protecţia anonimatului, că a omorât bolnavi internaţi cu COVID-19.

„Sunt trei anchete în curs în momentul acesta. Este ancheta Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, este ancheta Corpului de control al ministrului Sănătăţii şi este, înţeleg, şi o anchetă a conducerii interne a spitalului. Ştiam că sunt probleme la acel spital. Am avut, de-a lungul timpului, mai multe luări de poziţie în diverse momente, dar nu mi-am imaginat niciun moment aceste grozăvii pe care le-am citit, că situaţia este atât de gravă. Ştiam că sunt probleme de management, de alocare a resurselor, de flux al pacienţilor, probleme de management disfuncţional al unui spital. În niciun caz nu am crezut că putem să avem situaţii de Ev Mediu, pentru că dacă lucrurile prezentate acolo sunt reale şi cifrele de mortalitate, statisticile de mortalitate confirmă că există o problemă… Dincolo de povestea efectivă, cumva e bine că persoana care s-a hotărât a şi spus că e gata să dea declaraţii şi în faţa unor organe de anchetă, în faţa unor procurori, pentru că lucrul acesta nu poate să rămână aşa şi nu va rămâne aşa”, a afirmat Dan Barna.

Barna, despre paşaportul COVID: Se va întâmpla în mod organic, pentru că oamenii vor dori să călătorească

„Se va întâmpla în mod organic, pentru că oamenii vor dori să călătorească şi sunt state care pe bună dreptate vor… Şi noi ne dorim să nu mai ţinem în carantină toţi turiştii sau oamenii de afaceri care vin. Dacă oamenii pot să îţi dovedească că sunt vaccinaţi, că au testul făcut, atunci poţi să… are o logică. O să vedem până la urmă formula tehnică la care se va ajunge, dar ideea este să ne adaptăm la această pandemie tocmai prin aceste instrumente în care cei care şi-au asumat vaccinarea sau cei care au şi test şi vaccinare pot să vină”, a afirmat Barna.

Referindu-se la protestele împotriva vaccinării obligatorii, care au fost organizate la sfârşitul săptămânii trecute în mai multe localităţi din România, vicepremierul a spus că e dreptul oamenilor să protesteze, însă a subliniat că „în orice societate există o componentă care crede că cu ceai de muşeţel repari fractura de genunchi”.

„În orice societate există o componentă, de obicei nu foarte numeroasă, care crede că cu ceai de muşeţel repari fractura de genunchi. Medicina, ştiinţa modernă pe care o experimentează planeta de nişte ani buni, spune foarte clar că prin vaccinuri poţi să controlezi epidemiile, prin vaccinuri poţi să limitezi răspândirea unor virusuri sau unor epidemii care să îţi tulbure dramatic echilibrul social. Or, din această perspectivă, e dreptul oamenilor să protesteze. Faptul că în România cifrele arată că există o susţinere largă pentru vaccin şi e o chestiune de responsabilitate… Sunt categoric pentru vaccinare. Nu vorbim de vaccinare obligatorie.”, a încheiat Dan Barna.

Citeşte şi: Diana Şoşoacă: „Acum se pregătesc interdicţiile de Paşti. Nu o să oprească nimeni normalitatea, mai ales în România. Le cer românilor să iasă în stradă”