Dan Barna explică ruperea coaliţiei: „Au crezut că se poate guverna pe model medieval, în care unii sunt jupâni şi ceilalţi aplaudă”

Preşedintele USR Dan Barna a explicat joi cum s-a produs ruptura în coaliția de guvernare, spunând că miniștrii USR PLUS au mers în guvern cu dorința sinceră de a face treabă, în vreme ce miniștrii de la PNL erau preocupați mai degrabă cu „strecurarea de șopârle” în ședințele de guvern.

30 sept. 2021, 15:13
Dan Barna explică ruperea coaliţiei: „Au crezut că se poate guverna pe model medieval, în care unii sunt jupâni şi ceilalţi aplaudă”

Dan Barna susţine că miniştrii USR-PLUS au realizat destul de repede că majoritatea colegilor din PNL erau mai preocupaţi să le pună beţe în roate decât de bunul mers al guvernării şi crede că principala cauză a rupturii coaliţiei a fost lipsa de respect pentru parteneri.

„Noi am fost foarte fair. Noi am mers cu cei mai buni colegi în acest guvern, cu dorința sinceră să facem treabă. Faptul că ne-am prins destul de repede că se consumă multă energie cum să ni se mai lege șireturile, cum să fie strecurată o șopârlă sau alta, că poate nu băgăm de seamă – unele chiar în ședința de guvern, pe lista suplimentară, trebuia să fii mereu geană pe ce mai apărea – nu știu cum aș fi putut fi mai ferm pe acest principiu că dacă nu ne repectăm ca parteneri de coaliție nu avem cum să avem un viitor prea lung împreună.

Citeşte şi: Ludovic Orban pune tunurile pe Cîţu înaintea moţiunii: Criza politică provocată cu acordul lui Iohannis a aruncat țara în aer. Cîțu, un pion care poate fi sacrificat

Dan Barna susţine că încă de la negocierile pentru formarea guvernului, PNL a fost mai interesat de portofolii decât de programul de guvernare

Pentru că, de fapt, de aici s-a pornit, de la credința că se poate guverna pe model medieval, în care ai un jupân care dispune ce se poate face și ceilalți aplaudă bucuroși că au primit un scaun. Or, USR PLUS nu e deloc în această secvență”, a declarat Dan Barna joi, la DigiFM.

El a mai spus că cele două partide din coaliție au filozofii diferite de a guverna: USR PLUS a fost preocupat de programul de guvernare mai întâi, în vreme ce PNL a vrut să obțină anumite ministere și apoi să-și vadă de treabă fiecare în parte.

Citeşte şi: Moţiunea de cenzură a PSD a fost citită în plenul reunit al Parlamentului. Votul va fi dat marţea viitoare. DOCUMENT