Dan Barna, noi precizări despre scandalul DLAF: „Am primit o înștiințare prin care eram îndrumat să mă adresez celor de la DNA”

Dan Barna a declarat, luni, că a primit o înştiinţare din partea Departamentului pentru lupta antifraudă (DLAF), prin care a fost îndrumat să se adreseze DNA. Reamintim că liderul USR a fost reclamat la DNA de către DLAF pentru posibile fraude cu fonduri UE.

17 mai 2021, 23:37
Dan Barna, noi precizări despre scandalul DLAF: „Am primit o înștiințare prin care eram îndrumat să mă adresez celor de la DNA”
Dan Barna, noi precizări despre scandalul DLAF: "Am primit o înștiințare prin care eram îndrumat să mă adresez celor de la DNA"

Dan Barna, oi precizări despre scandalul DLAF. Vicepremierul a declarat la finalul ședinței coaliției de guvernare că a primit o înștiințare din partea Departamentului pentru lupta antifraudă (DLAF), prin care a fost îndrumat să se adreseze DNA

Dan Barna,  noi precizări despre scandalul DLAF

Citeşte şi Orban, despre raportul DLAF trimis DNA, în care este menţionat şi Dan Barna: Nu cred că e cazul să vorbim de mai mult decât de ceea ce s-a întâmplat

”Am primit o înștiințare prin care eram îndrumat să mă adresez celor de la DNA, către care a fost transmis materialul și să solicit de acolo materialul respectiv”, a precizat liderul USR, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare.

Reamintim că liderul USR  este una din cele patru persoane pe care Departamentul de Luptă Anti-Fraudă le-a reclamat la DNA pentru “posibila săvârșire a unor fapte de natură penală”.

Newsweek România a trimis adrese către DLAF prin care a cerut lămuriri în legătură cu situația cercetărilor în cazul proiectelor europene derulate atât de firma în care Dan Barna a fost deținător de părți sociale, cât și în cazul proiectelor în care Barna a fost implicat ca expert.

Datele DLAF ar fi demonstrat, potrivit surselor citate, că unele plăți nu ar fi ajuns la cei care apar în acte că ar fi primit banii iar unele echipamente ar fi fost achiziționate din surse incerte, ceea ce ridică suspiciuni de fraudă. Între timp, DLAF i-a audiat atât pe Dan Barna, cât și pe sora sa.

Citeşte şi Florin Cîţu, prima reacţie după raportul DLAF trimis DNA, în care este menţionat şi Dan Barna: „Am avut ieri o discuţie telefonică, dar oficial nu am nicio informaţie”

Răspunsul DLAF integral:

“1. Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a finalizat acțiunile de control privind modul în care au fost implementate proiectele finanțate din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 6 – „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenție 6.1 –  „Dezvoltarea economiei sociale”: „Punți comunitare” (POSDRU/168/6.1/S/146256, cod SMIS 56760), „SES-am Deschide-te!” (POSDRU168/6.1/S/144808, cod SMIS 56699), „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560, cod SMIS 21583), beneficiar unitatea administrativ-teritorială Județul Alba, prin Consiliul Județean Alba.

2. În urma verificărilor efectuate în cazul proiectelor „Punți Comunitare” (cod SMIS 56760) și „SES-am deschide-te!” (cod SMIS 56699) au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală motiv pentru care, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat, la data de 05.05.2021, la întocmirea actelor de sesizare. Întreaga documentație se află în procedură de transmitere către Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție.

Constatările vizează 4 persoane care, la data faptei, dețineau calitățile de expert cu atribuții de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entități înființate în cadrul proiectelor).

Departamentul pentru lupta antifraudă va putea oferi mai multe informații numai după finalizarea cercetărilor de către organele judiciare.

3. Cu privire la proiectul „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560 – cod SMIS 21583), în urma verificărilor efectuate nu au rezultat indicii privind săvârșirea unor fapte de natură penală.

4. Verificările cu privire la proiectul „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural” (POSDRU/135/5.2/S/125782 – cod SMIS 51031), având ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, sunt în curs.

Conform prevederilor legale, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF va putea oferi mai multe informații numai după finalizarea investigațiilor.”


loading...
Partenerii noștri