Dan Barna, prima reacţie după ce Cîţu l-a remaniat pe ministrul Justiţiei: „Nu poate conduce nimic. Trebuie să plece, e mai rău decât Dragnea”

Dan Barna a avut o primă reacţie după ce Florin Cîţu a anunţat că îl remaniază pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion.

01 sept. 2021, 21:42
Dan Barna, prima reacţie după ce Cîţu l-a remaniat pe ministrul Justiţiei: „Nu poate conduce nimic. Trebuie să plece, e mai rău decât Dragnea”

„Florin Cițu a arătat în această seară că nu poate conduce nimic. Cu atât mai puțin un Guvern. Abuzul de putere, deciziile luate noaptea ca hoții nu sunt marca înregistrată a lui Liviu Dragnea. Iar Florin Cițu a arătat că e mai rău decât Dragnea. Și asta pentru că înșală cu cinism și rea voință așteptările unui electorat care a cerut altceva. Florin Cîțu trebuie să plece”, a afirmat Dan Barna.

Declaraţia vine la scurt timp după ce Florin Cîţu a spus că îl remaniază pe Stelian Ion, ministrul Justiţiei. Lucian Bode a fost propus interimar.

„Am semnat cererea de revocare din funcție a ministrului Justiției, Stelian Ion. Nu permit nimănui să șantajeze poporul român. I-am informat pe liderii coaliției despre revocarea lui Stelian Ion. Am trimis președintelui României documentul cu revocarea ministrului Stelian Ion. Îmi doresc ca partenerii noștri de la USR PLUS să nu aleagă ieșirea de la guvernare.Vă asigur că această guvernare continuă”, a declarat Florin Cîţu.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a trimis proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea Programului Anghel Saligny la Ministerul Justiţiei, în original, în data de 25 august, potrivit unui document obţinut de News.ro. Conform legii, Ministerul Justiţiei avea la dispoziţie 4 zile lucrătoare să avizeze proiectul. Ministrul Justiţiei Stelian Ion a declarat că a primit la începutul procedurii doar o copie a proiectului, nu originalul. Ministerul Justiţiei a transmis, miercuri, că ”nu au fost parcurşi toţi paşii legali prevăzuţi de HG 561/2009 privind elaborarea şi avizarea actelor normative”, în legătură cu PNDL 3.

”Vă reatransmitem alăturat, în original, proiectul de Ordonanţă a de Urgenţă a Guvernului pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny”, în vederea reavizării cu celeritate”,  se arată în adresa transmisă de Ministerul Dezvoltării Ministerului Justiţiei, în data de 25 august.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat miercuri că nici până la această oră nu a venit la MJ originalul proiectului de lege, deci nu avea cum să fie dat acest aviz.

„Cred că ministrul Cseke Attila este într-o eroare generată de angajaţii Ministerului Dezvoltării. Nu a transmis Ministerului Justiției proiectul privind programul Anghel Saligny în original, ci o copie. În registrele Ministerului Justiției așa figurează acel dosar, este un document semnat doar de ministrul Cseke Attila, nu actul original, semnat de toți miniștrii avizatori, așa cum prevăd reglementările legale.

Nu-mi imaginez că a fost cu intenţie acea menţiune din scrisoarea de înaintare, că este „original”, deși era doar o copie. Probabil a fost o greșeală care poate fi remediată de Ministerul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.

În aceeaşi zi, s-au trimis acele documente şi către Ministerul Transporturilor, şi către Ministerul Justiţiei, adică nu avea cum să fie „originalul” împărţit la mai multe ministere. Și la Consiliul Legislativ a fost transmis un original, ceea ce nu ar fi fost posibil dacă acesta s-ar fi aflat la Ministerul Justiției. Ministerul Justiţiei, prin avizele pe care le dă, ajută Guvernul să nu se încalce legea. Rolul Ministerului Justiţie este, printre altele, să se asigure că legalitatea în cadrul procedurilor de adoptare a actelor normative este respectată.

Fără avizul Ministerului Justiției, indiferent dacă va fi negativ sau favorabil, acest act normativ nu poate fi aprobat de Guvern. Premierul ar trebui să aibă în continuare încredere în angajaţii şi profesioniştii Ministerului Justiţiei, pentru că suntem acolo ca să tragem semnale de alarmă şi să ne asigurăm că legea şi Constituţia sunt respectate”, a scris Stelian Ion pe Facebook.