Dan Barna revine asupra declaraţiei referitoare la adoptarea unor măsuri mai ferme pentru încurajarea vaccinării: „Apare o problemă atunci când toată comunitatea trebuie să stea la dispoziţia unor oameni”

Vicepremierul Dan Barna a revenit asupra declaraţiei pe care a făcut-o cu o zi în urmă, potrivit căreia, în România, ar trebui impuse măsuri mult mai dure pentru încurajarea populaţiei să se vaccineze. Barna a precizat că problema apare atunci când toată comunitatea trebuie să stea la dispoziţia unor oameni.

14 iul. 2021, 23:08
Dan Barna revine asupra declaraţiei referitoare la adoptarea unor măsuri mai ferme pentru încurajarea vaccinării: „Apare o problemă atunci când toată comunitatea trebuie să stea la dispoziţia unor oameni”

Dan Barna a reafirmat, miercuri seară, că susţine „orice măsuri mai ferme care încurajează şi duc populaţia spre a înţelege cât de importantă este vaccinarea„. El a dat exemplul altor state, precum Franţa, unde, după ce medicii au fost obligaţi să se vaccineze şi s-a condiţionat intrarea în anumite spații publice de existența vaccinării, un milion de francezi s-au dus și s-au vaccinat.

Am spus că susțin orice măsuri mai ferme care încurajează și duc populația spre a înțelege cât de importantă este vaccinarea. Dacă ne uităm și la celelalte țări, pare că și aceasta e o modalitate. În Franța, spre exemplu, în ziua în care s-a anunțat că medicii vor fi obligați să se vaccineze și că vor fi condiționată intrarea în anumite spații publice – baruri, restaurante – de existența vaccinării, un milion de francezi s-au dus și s-au vaccinat.

Citeste si Dan Barna: Dezbaterea din PNL e mult mai vizibilă şi mai spumoasă şi afectează Coaliţia

În momentul în care ţi se spune clar: «vei avea dificultăţi sau costuri pentru a accesa anumite servicii publice dacă nu ai vaccinare» – în continuare dreptul la opţiune există – oamenii zic: «băi, ia să mă duc să mă vaccinez», că nu au o problemă de fond. Cei care sunt împotriva vaccinului, ok, e o categorie, o respectăm, acolo nu e nimic de discutat, dar e o altă parte de populaţie care nu e împotriva ideii, dar care, dacă ar fi nişte măsuri mai ferme, s-ar vaccina şi asta ar face ca perspectiva unui val patru, despre care profesioniştii din domeniul medical vorbesc, să fie una cu efecte potenţiale mult mai reduse”, a afirmat Dan Barna, la Digi 24.

Dan Barna: „Dreptul tău încetează când se încalcă dreptul meu”

Totodată, vicepremierul a avansat ideea că aceia care nu doresc să se vaccineze şi, prin urmare, au nevoie de teste „să plătească în mod repetat de câte ori au nevoie de test„.

Este o chestiune de cost de oportunitate. Eu nu văd nicio discriminare aici. Oamenii pot să aleagă. Spun: eu nu vreau să mă vaccinez din diverse motive. Ok. Statul, la rândul lui, spune: pentru protecţia noastră ca şi comunitate, ca şi grup mare de oameni care nu vrem să avem costuri înfiorătoare şi vieţi pierdute pentru că câţiva dintre noi consideră că viaţa lor e mai valoroasă decât a semenilor lor şi nu vor să contribuie la protecţia aceasta comună care vine prin vaccinare, asta presupune un cost, sau o limitare a accesului în nişte zone. (…)

Ideea că toată comunitatea trebuie să stea la dispoziţia unor oameni, aici avem o problemă. Ştiţi, e teoria aceea pe care o spunea şi regretatul Ion Raţiu, care spunea că dreptul tău încetează când se încalcă dreptul meu. Susţin opinia oricui, să aibă altă părere şi sunt de acord cu asta, dar în momentul în care această altă părere din altă poziţie afectează dreptul la viaţă al celorlalţi, al comunităţii în sens larg, trebuie să existe nişte măsuri şi nişte variante prin care comunitatea să fie protejată”, a adăugat liderul USR-PLUS.

Citeste si Dan Barna: Îndrăznesc să spun că pentru următoarele luni stabilitatea Guvernului e mai importantă decât orice

Reamintim că, marţi seară, vicepremierul Dan Barna susţinea că ar fi trebuit să existe măsuri mult mai ferme pentru a încuraja vaccinarea, „în sensul de acces limitat la evenimente, nici măcar pe partea cu teste, ci doar persoane vaccinate„.

Nu există – şi eu spun din păcate – posibilitatea vaccinării obligatorii, dar e o chestiune pe care o înţeleg şi o respect, dar măsuri ferme prin care vaccinarea să fie încurajată le susţin pentru că e soluţia prin care putem cu toţii să ne asigurăm că nu vom ajunge din nou în situaţiile neplăcute pe care le-am trăit anul trecut„, afirma el.