Dan Barna s-a întâlnit cu Klaus Iohannis la Sibiu pentru a discuta criza politică. „Căutăm soluţii de luni în cadrul Coaliţiei”

Președintele USR, Dan Barna, a avut o discuție cu președintele Klaus Iohannis pentru a găsi o soluție de depășire a crizei politice.

16 apr. 2021, 13:21
Dan Barna s-a întâlnit cu Klaus Iohannis la Sibiu pentru a discuta criza politică. „Căutăm soluţii de luni în cadrul Coaliţiei”

Liderul USR, Dan Barna, şi preşedintele Klaus Iohannis au discutat la Sibiu despre „scenariile crizei politice” şi variantele de ieşire din impas, potrivit unor surse politice.

Întâlnirea vine în contextul în care USR PLUS cere schimbarea din funcţia de premier a lui Florin Cîţu, în condiţiile în care acesta l-a revocat din funcţia de ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

USR PLUS susţine schimbarea premierului Cîţu de la conducerea Guvernului. Alianţa a anunţat, în ziua demiterii ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, că îi retrage sprijinul politic lui Cîţu.

Vlad Voiculescu a susţinut, astăzi, o conferinţă de presă în care reclamat mai multe „ciocniri de mentalităţi” cu premierul Cîţu, spunând că „şi-a bătut joc de munca unei echipe” şi şi-a permis să o „ievalueze, exact ca Tudorel Toader”.

Preşedintele executiv PLUS, Dragoş Tudorache, a declarat vineri că vicepremierul Dan Barna a avut joi o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, după şedinţa de Guvern, întrevedere în cadrul căreia a explicat punctul de vedere al USR PLUS cu privire la revocarea ministrului Sănătăţii.

„Singurul motiv pentru care domnul Barna a fost doar dumnealui este că eu încă nu am ajuns în Bucureşti, urmează să ajung în acest weekend, iar domnul Cioloş este în recuperare după COVID. Am fost în contact cu domnul Barna şi înainte şi după întâlnirea cu domnul preşedinte. A fost o întâlnire în care pur şi simplu preşedintele a vrut să înţeleagă poziţia exprimată de alianţa USR PLUS şi domnul Barna a explicat foarte clar poziţia şi raţiunile pentru care ne-am poziţionat în acest fel şi concluzia a fost ca începând de luni, cel mai probabil, în cadrul coaliţiei, să mergem şi să căutăm soluţiile”, a spus Tudorache, pentru Digi 24.

Dan Barna a vorbit la telefon cu Florin Cîţu, dar abia după demiterea lui Vlad Voiculescu

Întrebat dacă pentru portofoliul de la Ministerul Sănătăţii sunt avuţi în vedere deputatul Adrian Wiener sau secretarul de stat Ioana Mihăilă, Dragoş Tudorache a precizat că acestea sunt „speculaţii”.

„La acest moment nu suntem în punctul în care să desemnăm un nou ministru al Sănătăţii. După ce stabilim în coaliţie cine este noul premier, tot atunci vom stabili şi un înlocuitor pentru ministrul Sănătăţii. Bineînţeles că în interior există discuţii, bineînţeles că acum căutăm cel mai bun candidat. Ne vom pronunţa pe un nume pentru Ministerul Sănătăţii după ce în coaliţie, luni, vom discuta situaţia premierului Florin Cîţu”, a răspuns el.

Tudorache a mai precizat că au existat convorbiri telefonice între premierul Florin Cîţu şi liderii USR PLUS, Dacian Cioloş şi Dan Barna, dar abia după ce decizia referitoare la Vlad Voiculescu a fost luată, „în al 25-lea ceas”.

„La acest moment, din punctul nostru de vedere, premierul Cîţu a ignorat aceste baze, pe care am construit coaliţia, în felul în care a comunicat cu noi şi în felul în care a luat decizia şi a implementat decizia pe care a luat-o. Dar acestea sunt lucruri pe care le vom discuta în coaliţie – sper eu, luni – şi sunt convins că vom găsi soluţii, pentru că şi până acum am găsit soluţii în coaliţie, atunci când au fost dificultăţi. Din punctul nostru de vedere, la acest moment, premierul Cîţu trebuie înlocuit. Aceasta este poziţia noastră, cu această poziţie vom merge luni în discuţiile din coaliţie, pentru că din punctul nostru de vedere domnul Cîţu nu mai poate gestiona acest guvern, pentru că a ignorat nişte norme elementare pe care le-am pus la fundamentul acestei coaliţii”, a mai spus europarlamentarul.

El a apreciat că înlocuirea premierului se poate realiza prin menţinerea algoritmului negociat în decembrie anul trecut şi chiar prin păstrarea aceleiaşi echipe de miniştri.

„În momentul în care premierul Cîţu şi-ar depune mandatul, asta înseamnă că întregul guvern îşi depune mandatul şi va trebui revalidat un nou premier în Parlament. Sunt convins că pe majoritatea pe care o avem în Parlament putem face acest lucru rapid, eficient”, a conchis Tudorache.

Citeşte şi: Iulian Bulai: „Ludovic Orban ar oferi mai multă stabilitate actului de guvernare”