DAN DIACONESCU, după serialul senzaţional „Elodia Ghinescu” şi un partid dus în Parlament, vrea la Cotroceni

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014.  DAN DIACONESCU, 47 de ani, este candidatul PP-DD la preşedinţia României. Absolvent al Facultăţii de Mecanică a Institutului Politehnic din Bucureşti, Diaconescu a intrat în presă încă din 1990 lucrând, printre altele, la "Curierul Naţional", "Jurnalul Naţional", "Cotidianul" şi "Tele 7 abc".

29 sept. 2014, 10:14
DAN DIACONESCU, după serialul senzaţional „Elodia Ghinescu” şi un partid dus în Parlament, vrea la Cotroceni

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014.  În anul 2000, Diaconescu şi-a deschis propriul post de televiziune, OTV, la care modera emisiunea „Dan Diaconescu în direct”. Formatul interactiv şi senzaţionalismul ieftin, obţinut deseori prin mijloace în afara deontologiei profesionale, a făcut ca audienţa acestei emisiuni să crească apreciabil, fiind pe gustul unei părţi considerabile a publicului. Nesocotirea constantă a legislaţiei ce reglementează presa audiovizuală a dus la retragerea licenţei postului de către Consiliul Naţional al Audiovizualului, capac punând o emisiune din septembrie 2012 la care invitat a fost Corneliu Vadim Tudor, care a fost lăsat să deverseze nestingherit un noian de remarci rasiste.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014.  Ulterior, OTV a fost lăsat din nou să emită, însă războiul cu CNA a fost constant, Consiliul aplicând amenzi peste amenzi, pe care Diaconescu a refuzat să le plătească. Pe 22 ianuarie 2013, emisia postului a fost oprită a doua oară întrucât OTV devenise practic tribuna partidului pe care Diaconescu îl înfiinţase, Partidul Poporului – Dan Diaconescu. Între timp, serialul legat de dispariţia avocatei Elodia Ghinescu ajunsese la 240 de episoade.

Ideea înfiinţării unui partid în jurul OTV şi al lui Dan Diaconescu s-a concretizat în 2012. Pentru un partid nou succesul a fost fulminant, astfel că, la alegerile parlamentare din noiembrie, PPDD obţinea 14% din voturi şi 68 de mandate de parlamentari, în pofida acuzaţiilor că Diaconescu a vândut practic locurile pe listele partidului, promisiunea că fiecare român va primi 20.000 euro dacă PPDD va câştiga alegerile având destul succes printre alegători.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. De asemenea, popularităţii PPDD nu pare să-i fi dăunat farsa sinistră a privatizării Oltchim din septembrie când, datorită unui caiet de sarcini întocmit defectuos, Diaconescu a licitat 45.000.000 de euro pentru combinatul din Râmnicu-Vâlcea, fără a reuşi să vireze banii în conturile statului la data limită. În schimb, Diaconescu a simulat plata sumei scoţând câţiva saci cu bani dintr-o bancă, saci cu care s-a plimbat prin Bucureşti până la sediul Ministerului Economiei, ai cărui oficiali ai refuzat să încaseze banii prezentaţi într-un mod atât de neconvenţional.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014.  După alegeri a început şi declinul. „Incoruptibilii” pe care Dan Diaconescu a clamat că i-a trimis în Parlament au dezertat unul câte unul la „ciocoii” din partidele de la putere, astfel că grupul PPDD de la Senat a dispărut cu totul, iar cel de la Camera Deputaţilor este în pragul disoluţiei totale. Dimensiunile dezastrului s-au văzut la alegerile europarlamentare şi parlamentare parţiale din mai când PPDD nu a obţinut nici măcar un mandat de europarlamentar, iar Diaconescu nu a reuşit nici a doua oară să devină membru în Parlamentul României.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Asta nu-l împiedică să candideze pentru preşedinţia României, intenţie pe care şi-a anunţat-o încă din 2009. Până la alegerile din noiembrie, DD are probleme mai presante din cauza dosarului penal în care este acuzat de şantaj. În 21 octombrie 2010, patronul postului OTV a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru şantajarea lui Ion Moţ, atunci primar al comunei arădene Zărand, precum şi a omului de afaceri Paul Petru Ţârdea. În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că, în perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu l-ar fi ameninţat în mod repetat, atât în mod direct, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din 21 iulie 2009, difuzată de postul de televiziune OTV, cât şi indirect, prin intermediul lui Doru Pârv, pe primarul unei comune din judeţul Arad, pentru a-l determina să le dea suma totală de 200.000 de euro. În decembrie 2013, Diaconescu a fost condamnat la 3 ani de închisoare, însă a făcut apel. Nici procurorii nu s-au lăsat mai prejos ei cerând majorarea pedepsei la 7 ani.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014.  Dan Diaconescu este proprietar al mai multor parcele de pământ în Bucureşti ce însumează aproape un hectar. Pe acestea se află mai multe spaţii comerciale pe care le deţine singur sau în coproprietate cu avocata Luiza Mărgărit. Bijuteriile familiei Diaconescu sunt evaluate la 400.000 de euro. Liderul PPDD are de achitat până în 2037 două credite care însumează 2.750.000 de euro, în condiţiile în care a declarat venituri în ultimul de la OTV de 18.000 de lei