Dan Mihalache, despre Brexit: Cred că parteneriatul dintre România şi Marea Britanie rămâne neafectat Video

Ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, consideră că parteneriatul dintre România şi Marea Britanie rămâne neafectat în urma referendumului care a dus la Brexit.

01 iul. 2016, 13:57
Dan Mihalache, despre Brexit: Cred că parteneriatul dintre România şi Marea Britanie rămâne neafectat Video

„Poate că îngrijorat e un cuvânt nu neapărat cel mai potrivit pentru a defini un mod de raportare. Sigur că există şi o doză de îngrijorare care ţine de viitor, de viitorul construcţiei europene, dar până la urmă asta este şi vom găsi o cadenţă a relaţiilor din punct de vedere strict bilateral. În ceea ce priveşte relaţia României cu Marea Britanie sub varii aspecte, care ţin de parteneriatul strategic din punct de vedere politic, care ţin de parteneriatul pe care îl avem în zonele militară, de securitate, de coordonare a unor iniţiative de politică externă, eu cred că acest parteneriat rămâne neafectat şi vom găsi metode de a-l consolida şi în afara unei apartenenţe a Marii Britanii la UE. Rămân, sigur, celelalte teme care ţin de libera circulaţie a persoanelor şi care vor trebui să fie abordate separat”, a declarat Mihalache pentru Agerpres.

Care sunt priorităţile mandatului dumneavoastră?

„Eu am definit în faţa Parlamentului atunci când am fost audiat, să spun aşa, trei zone de priorităţi: aprofundarea, în primul rând, a parteneriatului strategic, în special prin echilibrarea dimensiunii economice cu dimensiunea politico-militară, din punct de vedere al relaţiilor bilaterale; doi, zona care ţine de dialogul cu comunitatea românească şi de sprijinul pe care ambasada poate să-l dea comunităţii româneşti; iar a treia prioritate care ţinea de cooperarea noastră în cadrul instituţiilor europene, iată că va trebui un pic regândită, ca să spun aşa, în lumina unui nou statut spre care Marea Britanie merge în momentul de faţă”.

Citeşte şi:  Ambasadorul Dan Mihalache: Nimeni nu poate să evalueze evoluţia după Brexit, e un experiment fără precedent VIDEO

Despre consulatul de la Manchester

„Suntem pe ultimele sute de metri în ceea ce priveşte pregătirea logistică, ceea ce înseamnă spaţiul şi aşa mai departe pentru Manchester. Eu sper ca până cel mai târziu la începutul toamnei să avem numit de către Guvern, conform legii, şi un consul general care să conducă activitatea acolo. Suntem într-un dialog cu cei din ţară apropo de, să spun aşa, echipa care trebuie să populeze Consulatul General de la Manchester. Eu îmi pun foarte mari speranţe în acest consulat general, pentru că el ridică, cumva, presiunea care există pe zona consulară a Ambasadei din Londra, spre care vin acum toate solicitările de documente, din partea românilor, şi atunci, cumva partea de Nord ar putea să aibă acces la Consulatul General de la Manchester, ceea ce ne-ar permite şi un moment de respiro şi o regândire a ceea ce înseamnă serviciile consulare în Londra, poate un aranjament mai prietenos. Înţeleg foarte bine faptul că nu o dată cetăţenii români care vin să solicite documente sunt nervoşi, că au în mod justificat sentimentul că serviciile pe care le oferă statul român nu sunt de calitate, că trebuie să aştepte, că spaţiile poate sunt improprii, dar şi eu fac un apel la toţi concetăţenii noştri să înţeleagă că pur şi simplu numărul solicitărilor a crescut într-o perioadă foarte scurtă de timp, de doi-trei ani, aproape exponenţial şi că efectiv ambasada nu a fost pregătită ca infrastructură, nici logistică, nici umană, pentru lucrul acesta şi vreau să-i asigur că vom face ceea ce trebuie făcut pentru ca serviciile care se oferă cetăţenilor români să crească din punct de vedere al calităţii şi al vitezei, a celerităţii. Dar asta, din păcate, necesită investiţii şi nu se poate face de astăzi pe mâine.