Dan Mihalache: Românii care sunt în Marea Britanie nu vor fi nevoiţi să se întoarcă acasă

Ambasadorul Dan Mihalache consideră că e posibil ca întreaga construcție europeană, inclusiv zona euro, să cunoască transformări în urma acestui Brexit.

01 iul. 2016, 14:28
Dan Mihalache: Românii care sunt în Marea Britanie nu vor fi nevoiţi să se întoarcă acasă

Ambasadorul Dan Mihalache a declarat că românii din Marea Britanie nu vor fi nevoiţi să se întoarcă acasă. „Din câte știu eu, nu. Deci nu. Sunt întrebări care se pun, dar așa un val de dorință de întoarcere nu am putea să vă semnalăm”.

Vă așteptați la schimbări față de comunitatea românească venite din partea autorităților britanice?

Dan Mihalache: În momentul de față, nu. Repet, totul va ține de cum se reglează relațiile post Brexit. Deci, nu avem semnale. Avem o colaborare foarte bună cu autoritățile britanice. Chiar am avut discuții în aceste zile, apropo de valul acesta de xenofobie despre care s-a vorbit. I-am rugat să ne semnaleze în momentul în care au date, informații că ar exista agresiuni verbale, fizice, împotriva unor cetățeni români. E o cooperare care are loc pe mai multe dimensiuni. E o cooperare polițienească foarte bună. Nu văd deocamdată probleme.

Citeşte şi:  Dan Mihalache: 170.000 de români sunt îregistraţi oficial în Marea Britanie, dar estimările indică un număr de 400.000

Despre perioada de la Cotroceni

„Noi am început construcția Administrației Prezidențiale aproape de la zero. Nu vă ascund că am găsit acolo o administrație extrem de învechită și probabil numărul proiectelor care țin de la proceduri interne, selecție de personal, management, sisteme informatice, practic totul, până la lucruri care țineau de planificare, strategie, au fost o provocare și pentru mine.