Dan Suciu: Premierul Dacian Cioloş a salutat decizia CCR privind legea antifumat

Publicat: Miercuri, 27 Ianuarie 2016 16:41 // Actualizat: Miercuri, 27 Ianuarie 2016 18:32 // Sursa: romaniatv.net

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă că premierul Dacian Cioloş a salutat decizia CCR care a declarat legea antifumat ca fiind constituţională.

Foto: Romania TV

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că Dacian Cioloş a fost cel care i-a anunţat ce a decis CCR în privinţa legii care interzice fumatul în spaţiile publice.

Citeşte şi: Legea anti-fumat, la CCR. Doi judecători sunt fumători. Augustin Zegrean: "Mă las de fumat" VIDEO

"De la bun început, de la momentul în care legea a trecut de Parlament, premierul a spus că susţine foarte mult acest proiect şi că îl consideră potrivit. Premierul ne-a anunţat faptul că CCR a considerat constituţional proiectul", a precizat Dan Suciu.

Legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise este constituţională, a decis, miercuri, CCR. Judecătorii constituţionali au respins astfel sesizarea formulată de 33 de senatori, care au susţinut că, prin definirea spaţiului public închis, se introduce o formă de discriminare. Legea merge la promulgare şi va intra în vigoare în 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. 

Un grup de 33 de senatori a depus, pe 21 decembrie, la Curtea Constituţională contestaţia referitoare la legea care interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, adoptată în 15 decembrie de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

CCR a respins, miercuri, în unanimitate, sesizarea sentorilor, astfel încât legea va merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis. Legea va intra în vigoare la 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit legii care va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, fumatul va fi interzis total în cluburi, baruri, restaurante, în taxiuri, instituţii de învăţământ, spitale, precum şi la locurile de joacă pentru copii indiferent dacă acestea sunt în aer liber sau în spaţiu închis.

Prin noua formulare, prin "spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent". Practic interdicţia vizează toate cluburile, barurile şi restaurantele.

De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber.

Interdicţia se aplică şi în mijloacele de transport în comun, inclusiv taxiuri, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.

În aceste spatii va fi interzisa inclusiv utilizarea tigarilor electronice.

CITEŞTE ŞI: Legea anti-fumat, la CCR. Doi judecători sunt fumători. Augustin Zegrean: "Mă las de fumat" VIDEO

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridicea prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
27 ian 17:03
... Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat, miercuri, într-o...
1
EUR
4.8722
RON
24 Sep
noapte 17 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H