Dan Suciu: Parlamentul să spună sursele de finanţare pentru indemnizaţiile mamelor

Guvernul aşteaptă ca Parlamentul să precizeze care sunt sursele de finanţare pentru majorarea plafonului indemnizaţiilor pentru mame, aşa cum prevede Constituţia, a reiterat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, după ce jurnaliştii l-au întrebat dacă legea va fi contestată la CCR.

30 mart. 2016, 15:11
Dan Suciu: Parlamentul să spună sursele de finanţare pentru indemnizaţiile mamelor

La finalul şedinţei Executivului, Dan Suciu a fost întrebat de jurnalişti dacă Guvernul intenţionează să conteste la Curtea Constituţională majorarea plafonului indemnizaţiilor pentru mame, aşa cum a procedat în cazul primarilor, dar purtătorul de cuvânt al Palatului Victoria a evitat să răspundă tranşant.

Evident că această condiţionalitate de a preciza veniturile pe care se bazează această iniţiativă este una nenegociabilă, este o necesitate pe care Constituţia o cere. Este important de spus faptul că Guvernul consideră că această iniţiativă de a sprijini natalitatea este una de maxim interes în România şi Guvernul la rândul său se gândeşte la o serie de programe pentru că acest proces nu poate fi susţinut doar printr-o iniţiativă unică, punctuală.(…). În privinţa acestei legi, evident că toată discuţia se pune în găsirea surselor de finanţare. Aşteptăm precizări în legătură cu aceste surse de finanţare pentru că este datoria celor care fac acest proiect de lege să vină cu surse de finanţare pentru că suntem într-un cadru bugetar extrem de strâns„, a spus Dan Suciu, potrivit Mediafax.

El a explicat că Guvernul aşteaptă ca tot cadrul legislativ să fie definitivat de Parlament, iar dacă nu va fi definitivat, poate avea loc o discuţie Guvern-Parlament în momentul rectificării bugetare, în a doua jumătate a anului, dar numai în limita deficitului.

„Legea înţeleg că va intra în vigoare de la 1 iulie. În această perioadă de timp oricum nu putem face nimic, suntem constrânşi din perspectivă financiară de cadrul de reglementare pe care-l avem”, a spus Suciu.

El a mai amintit că banii angajaţi de Guvernul României sunt în direcţia prevăzută de bugetul de stat şi orice depăşire „iese din cadrul legal”.

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege prin care cresc indemnizaţiile pentru creşterea copilului, dar şi eliminarea plafonului de 3400 de lei pentru părinţii care câştigă mai mult de atât.

CITEŞTE ŞI: Suciu: Legea salarizării va intra în Guvern săptămâna viitoare şi va fi supusă dezbaterii publice