Daniel Tudorache șterge pe jos cu Clotilde Armand, după incompatibilitatea constatată de ANI: „Nu mai are cum să se acopere, am prins-o cu banii în mână”

Daniel Tudorache, fostul primar al Sectorului 1, a avut o primă reacție după ce ANI a sesizat Parchetul de la lângă ÎCCJ cu privire la săvârșirea de către Clotilde Armand, actualul primar, a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane.

07 nov. 2022, 17:38
Daniel Tudorache șterge pe jos cu Clotilde Armand, după incompatibilitatea constatată de ANI: „Nu mai are cum să se acopere, am prins-o cu banii în mână”

În exercitarea atribuțiilor de primar, respectiv în perioada februarie – august 2022, Clotilde Armand a semnat un număr de cinci dispoziții care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine.

Daniel Tudorache spune că se aștepta încă de la început ca Armand să încalce legea în acest mod. „A luat banii, e adevărat”, a spus el.

„Din punctul meu de vedere, ceea ce a făcut Clotilde Armand e ca un flagrant, nu are cum să se mai acopere. A luat banii, e adevărat, știam din luna februarie că va face acest lucru. De atunci am știut că se află în posibilitatea de a fi într-un conflict de interese și incompatibilitate. Am lăsat să treacă două-trei luni să încaseze banii și apoi am făcut solicitarea către ANI. E ca un flagrant, nu mai are cum să dea înapoi. Sectorul 1 este o subdiviziune a unității administrativ-teritoriale. E ca la flagrant, am prins-o cu banii în mână. Poate să spună ce vrea ea de acum încolo. Totul e bătut în cuie. Am făcut solicitare către ANI, am înțeles că a făcut și PNL, a făcut și PSD. E adevărat, nu a luat 30%, a luat 75%, deci 25+50%, în total 75% din salariul primarului. Sunt bani europeni. Problema e ce o face doamna Kovesi, care era susținătoarea doamnei Armand.

Să vedem ce face prefectul. Trebuia să o suspende de mai mult timp. Bănuiesc că în perioada următoare prefectul va lua niște decizii. Nu e niciun șantaj. E ca la flagrant. A încasat bani. Nu putea să fie și manager de proiect și să te și controlezi. E un abuz”, a declarat Daniel Tudorache la RomâniaTv.

Citește și PSD cere USR suspendarea lui Clotilde Armand: „Să aplice aceleași principii de integritate invocate în cazul altor politicieni acuzați de ilegalități”

Clotilde Armand, dată pe mâna procurorilor. Este acuzată că şi-a crescut veniturile ilegal cu 30%. Reacţia primarului Sectorului 1: „Gata! M-au prins… Glumesc. Nu aveau ce”

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în cazul primarului Sectorului 1 Clotilde Armand despre care spune că s-a flosit de funcţia publică deţinută pentru a-şi mări veniturile.

Mai exact, ANI susţine că există indicii că în perioada februarie – august 2022, Clotilde Armand a semnat un număr de cinci dispoziții care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine.

ANI o acuză pe Clotilde Armandă că „în exercitarea atribuțiilor de primar (…) a semnat dispozițiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție‟ finanțat din fonduri europene și care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 Lei, încălcând astfel prevederile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003. Cele 5 dispoziții semnate reprezintă numirea în funcția de manager de proiect, precum și majorarea indemnizației lunare, cu până la 30%”.

„Începând cu data de 18 februarie 2022 (data Dispoziției privind numirea managerului de proiect, al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție‟), ARMAND CLOTILDE MARIE BRIGITTE exercită simultan cu funcția de primar al Sectorului 1, București și funcția remunerată de manager de proiect, nerespectând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003”, se arată într-un comunicat ANI.

Reacția primarului Sectorului 1

„Am citit astăzi comunicatul ANI, pot să vă spun că am respectat legea în cazul proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție‟.

Avem o confirmare de la oficialii de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene care ne transmit că suntem eligibili. Înainte de a se face numirile în cadrul proiectului, a existat o verificare și autoritățile competente care ne-au transmis că totul este corect. Știți, nu facem nimic de capul nostru.

De asemenea, în cadrul lucrării ce face obiectul comunicatului am răspuns de fiecare data solicitărilor ANI și am depus un punct de vedere însoțit de documente justificative care arată legalitatea activităților pe care le-am desfășurat în calitate de primar al Sectorului 1 București. N-am primit nici un răspuns și mi-a fost refuzat de mai multe ori accesul la dosar.

Legea spune asta:

– art. 94 alin. 22 din Legea nr. 161/2003:
„nu se afla in situatie de incompatibilitate, in sensul prevederilor alin. (2), functionarul public care este desemnat prin act administrativ pentru a face parte din echipa de proiect finantat din fonduri comunitare nerambursabile postaderare, precum si din imprumuturi externe contractate sau garantate de stat rambursabile sau nerambursabile […].”

Și asta:
art. 16 din Legea nr. 153/2017:
– (2) Indemnizatiile lunare ale presedintilor si vicepresedintilor consiliilor judetene si primarilor si viceprimarilor unitatilor administrativ-teritoriale care implementeaza proiecte finantate din fonduri europene nerambursabile se majoreaza cu pana la 25%.

PS: Mă bucur că autoritățile sunt vigilente și că își fac treabă. Știam că unul dintre membrii PNL Sector 1 a făcut plângerea la ANI, într-o încercare disperată de hărțuire a mea. Nu avem nicio problemă ca Parchetul și Prefectul să verifice actele și le vom pune la dispoziție toate documentele pe care le vor solicita. Să vedeți acum cum intră în vrie aparatul de manipulare al PSD PNL și să țipe. Nu-i nimic. Mergem după ei. Nici un pas înapoi”, a scris Clotilde Armand pe Facebook.