Dan Vîlceanu, despre renegocierea PNRR propusă de PSD: „Nu văd cum, cel puţin până în 2023”

Dan Vîlceanu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a anunţat că vineri, 10 decembrie 2021, a fost semnat acordul de împrumut pentru România în cadrul PNRR.

10 dec. 2021, 19:07
Dan Vîlceanu, despre renegocierea PNRR propusă de PSD: „Nu văd cum, cel puţin până în 2023”
Agenţiile internaţionale de evaluare financiară au reconfirmat ratingul României. Dan Vîlceanu: Reprezintă o dovadă a încrederii partenerilor externi

Dan Vîlceanu, despre renegocierea PNRR propusă de PSD. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunţat că România va primi în curând prima tranșă din PNRR. Conform procedurii, în câteva zile vor veni şi restul de 1,95 miliarde de euro din partea de împrumut pe acest plan de redresare.

Dan Vîlceanu, despre renegocierea PNRR propusă de PSD: „Nu văd cumt, cel puţin până în 2023”

Întrebat dacă PNRR mai poate fi renegociat, aşa cum spun cei de la PSD, Dan Vîlceanu a spus că nu vede cum ar putea să fie modificat cel puţin până în 2023. „PNRR este adoptat, este convenit cu Comisia Europeană, toate documentele sunt semnate şi din punctul acesta de vedere nu văd cum ar putea să fie modificat cel puţin până în 2023, când sunt permise anumite ajustări pe partea de investiţii”, a spus Dan Vîlceanu, după şedinţa de Guvern în care s-a adoptat Ordonanţa care prevede fluxurile financiare pentru cheltuirea fondurilor din cadrul PNRR.

Experţii BNR prevestesc coşmarul privind PNRR-ul României. „Va fi greu de pus în practică. Pandemia a pus mai clar în evidenţă fragilitatea unui buget public”

Ministrul a anunţat că a fost semnat şi acordul de împrumut pentru România: „Ne mai vin restul de 1,95 de miliarde de euro, din partea de împrumut, PNRR. Deci, aşa cum ştiţi, partea de granturi este deja în contul din Banca Naţională, în curând ne vin cele 1,95 miliarde de euro din împrumut, care reprezintă 13% din cele 14,9 miliarde de euro pe care le avem în componenta de împrumut”.

România are de îndeplinit 45 de obiective până la sfârşitul lunii martie pentru a primi în continuare banii din PNRR

Dan Vîlceanu a mai spus că era nevoie de ordonanţa care reglementează fluxurile financiare din cadrul PNRR. „Trebuia să reglementăm fluxurile financiare, cum sunt cheltuiţi banii şi care sunt instituţiile care fac demersuri pentru cheltuirea banilor şi cum fac acele demersuri. Primele sume le putem deja atrage pentru o reformă pe care a făcut-o ANAF, legarea caselor de marcat, de exemplu, este o investiţie pentru care putem trage deja primele sume. Acolo sunt înscrise în PNRR 150 de milioane de euro, jalonul era de 150.000 de case de marcat, din cele 600.000 deci putem trage cam 25% din cele 150 de milioane de euro. Aşteptăm să fie publicată în Monitorul Oficial ordonanţa. Cred că mai putem pe Autostrada A 3 trage nişte sume, nu mai ştiu valoarea facturilor, dar cred că undeva, în urmă cu o săptămână, erau deja 150 de milioane de lei facturate, dacă nu mă înşel”, a precizat Dan Vîlceanu.


loading...
Partenerii noștri