Dan Voiculescu cere anularea sentinţei din dosarul ICA, de 10 ani de închisoare

Dan Voiculescu a depus, pe data de 19 februarie, o contestație în anulare cerând desființarea sentinței prin care a fost condamnat la 10 ani de închisoare, în dosarul ICA. Termenul fixat la Curtea de Apel Bucureşti este 18 martie.

02 mart. 2016, 15:25
Dan Voiculescu cere anularea sentinţei din dosarul ICA, de 10 ani de închisoare

Cererea lui Dan Voiculescu a fost depusă după redeclanșarea atacurilor împotriva judecătoarei Camelia Bogdan. Cu puțin înainte, Mugur Ciuvică a acuzat-o pe Camelia Bogdan că a participat la un seminar susţinut de APIA – aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, în timp ce se judeca dosarul ICA, în care ministerul era parte civilă, scrie Adevărul.

Pentru participarea sa, judecătoarea a primit 10.000 de lei, din fondurile europene proiectului respectiv, bani care sunt consemnaţi public în declaraţia de avere a magistratului.

Mugur Ciuvică și Antenele consideră că judecătoarea s-a aflat în conflict de interese.

Dacă instanţa va pronunţa o sentinţă în acest caz, Dan Voiculescu ori rămâne încarcerat în penitenciar ori este eliberat. Soluţiile în cazul contestaţiilor în anulare sunt următoarele:

  • Instanţa respinge contestaţia în anulare. În acest caz procesul se încheie definitiv. Dan Voiculescu rămâne cu condamnarea de 10 ani, nemaiavând nicio cale de a întoarce sentinţa din acest dosar. Nicio acţiune la CEDO nu ar putea să schimbe sentinţa dată anul trecut.
  • În cazul în care instanţa admite contestaţia, atunci situaţia se complică. Judecătorii pot dispune eliberarea lui Dan Voiculescu din penitenciar. De asemenea, pot dispune rejudecarea unei părţi a apelului şi pot schimba sentinţa din dosar. Şi în acest caz nu mai există o altă cale de atac. De regulă, dacă se admite contestaţia, judecători nu rejudecă pe loc cauza. În schimb, pot decide ca Dan Voiculescu să fie eliberat închisoare.

CITEŞTE ŞI: Raport ANP: Dan Voiculescu muncea şi scria cărţi în acelaşi timp, în închisoare