Dan Voiculescu rămâne în închisoare. Decizia este definitivă

Tribunalul București a respins definitiv marți cererea de eliberare condiționată depusă de omul de afaceri Dan Voiculescu, fost senator, care execută la Penitenciarul Jilava o pedeapsă de 10 ani închisoare primită în dosarul ICA, informează Agerpres.

10 ian. 2017, 13:13
Dan Voiculescu rămâne în închisoare. Decizia este definitivă

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au respins, marţi, contestaţia lui Dan Voiculescu la decizia Judecătoriei Sectorului 5 care a decis ca fostul senator să nu fie pus în libertate. Decizia este definitivă.

Dan Voiculescu poate face o nouă cerere în luna mai.

„Admite contestaţia formulată de Dan Voiculescu. Desfiinţează în parte sentinţa penală, în sensul că reduce termenul de reiterare după data de 24.05.2017. Menţine celelalte dispoziţii”, se arată în decizia Tribunalului Bucureşti.

Cererea de eliberare făcută de fostul senator Dan Voiculescu a fost respinsă pe 13 decembrie de Judecătoria Sectorului 5, această instanţă dispunând ca fostul senator să poată face o nouă cerere în septembrie 2017. Decizia Judecătoriei Sectorului 5 a fost contestată la Tribunalul Bucureşti. Judecătorii au decis ca Dan Voiculescu să rămână în penitenciar însă au mişcorat termenul de reiterare a cererii, având posibilitatea de a face o nouă solicitare de eliberare condiţionată în luna mai.

„Lucrările realizate de către petent în perioada detenţiei nu sunt de natură a dovedi că acesta s-a îndreptat şi poate executa restul pedepsei în stare de libertate. În realitate, petentul nu a făcut decât să profite de carenţele legislaţiei din domeniu pentru a putea obţine cât mai uşor zile câştig, urmând astfel a fi liberat mai repede. Printre aceste lacune ale legislaţiei, pe care petentul le-a exploatat cu nonşalanţă, se numără lipsa unei modalităţi concrete de control a activităţii pe care persoanele condamnate le desfăşoară în timpul programului de lucru, lipsa unei verificări efective a conţinutului lucrării, acordarea aceluiaşi număr de zile câştig indiferent de tipul de lucrare realizată (judecătorul cauzei reaminteşte că petentul a obţinut 60 de zile câştig pentru două studii la care a lucrat, potrivit tabelului de pontaj, în total patru ore), lipsa unor criterii legale care să permită comisiei de liberare condiţionată să verifice modalitatea de întocmire a lucrării şi să refuze acordarea zilelor câştig”, potrivit motivării magistratului de la Judecătoria Sectorului 5.

Dan Voiculescu este încarcerat din august 2014 la Penitenciarul Rahova după ce a fost condamnat la zece ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare.