Dana Gîrbovan: Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013? Turcescu: Florin Andronache a fost ofiţer SRI. Reacţia SRI

Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR, întreabă "ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013", referindu-se la Florin Teodor Andronache, despre care afirmă că a era ofiţer SRI detaşat la Ministerul Justiţiei. Acelaşi lucru îl susţine şi Robert Turcescu, acesta arătând că există declaraţii de avere completate de Andronache ca ofiţer SRI.

25 mai 2017, 10:34

UPDATE Serviciul Român de Informaţii a explicat că fostul consilier al lui Robert Cazanciuc şi ofiţer SRI, Florian Andronache, a fost detaşat la minister la cererea ministrului. Acesta a activat în calitate de consilier în perioada 2013-2015.

„Având în vedere atribuţiile de coordonare generală a activităţii şi controlul măsurilor privitoare la protecţia informatiilor clasificate ce îi revin potrivit legii, SRI a acordat, la cererea Ministerului Justiţiei, asistenţa de specialitate în domeniu prin nominalizare unui cadru cu expertiză în domeniu. Pe perioada desfăşurării activităţii în cadrul Ministerului Justiţiei, relaţiile de serviciu ale domnului Florian Andronache cu SRI au fost suspendate, în condiţiile legii. În toată această perioadă, domnul Florian Andronache nu a beneficiat de niciun drept din partea SRI”, susţine Serviciul Român de Informaţii într-un răspuns pentru Mediafax.

Potrivit instituţiei, ofiţerul a fost detaşat la Ministerul Justiţiei în perioada 2013-2015. În ceea ce priveşte activitatea acestuia în prezent în cadrul SRI, instituţia susţine că nu poate furniza această informaţie.

 

Dana Gîrbovan întreabă în baza cărui ordin al ministrului s-a format comisia care a intrat în arhiva SIPA în 2013 şi dacă există un raport şi/sau proces verbal întocmit de această comisie. Ea le recomandă jurnaliştilor să meargă pe fiecare fir cu privire la această arhivă şi să caute declaraţiile din trecut ale persoanelor publice pentru a le cere explicaţii.

Reafirmând că „lămurirea tuturor aspectelor privind arhiva SIPA este imperativă pentru a clarifica aceasta pata neagră din justiţia post-comunistă românească”, şefa UNJR declară că, analizând documentul publicat de Evenimentul Zilei si materialul publicat de Ministerul Justiţiei, „atât magistraţii, cât şi opinia publică, au fost ţinuţi în eroare ani de zile în legătură cu această arhivă”.

„Sunt o serie de intrebari pe care le am în urma parcurgerii acestor materiale, dar le vom lua pe rând, astfel: Conform materialului publicat de Ministerul Justiţiei, printre cei care au intrat în arhiva SIPA in 13.12.2013 a fost şi domnul Andronache Florian-Teodor. Conform datelor publice, dânsul a fost ofiţer SRI detaşat în cadrul Ministerul Justiţiei. 1. Ce a căutat domnia sa în arhiva SIPA?

2. În baza cărui ordin al ministrului s-a format comisia care a intrat în arhiva SIPA în 2013?

3. Există un raport şi/sau proces verbal întocmit de această comisie?”, scrie Gârbovan pe contul său de Facebook.

Robert Turcescu face trimitere la declaraţia de avere a lui Florin andronache, în care a declarat că obţine venituri de la SRI.

„Florian Teodor Andronache, unul dintre cei care in 2013 (!!!) au vizitat arhiva SIPA este/ a fost ofiter SRI la UM 0735-Ploiesti si fost consilier al ministrului Justitiei Robert Cazanciuc. Datele sint publice in declaratiile lui de avere”, a scris Turcescu pe Facebook.

Dana îi felicită pe toţi jurnaliştii care au insistat pentru a se face lumină în legătură cu arhiva SIPA si pe ministrul Justiţiei Tudorel Toader pentru că a facut acest prim pas, de a publica numele celor care au intrat in arhiva SIPA.

„Reînnoiesc invitaţia adresată tuturor jurnaliştilor care vor o justiţie cu adevarat liberă şi independentă să meargă pe fiecare fir privind această arhivă, să caute declaraţiile din trecut ale tuturor persoanelor publice şi să le ceară explicaţii, pentru a se face lumină şi a se clarifica toate aspectele legate de această arhiva”, spune preşedintele UNJR.

Ministerul Justiţiei a făcut publică joi lista persoanelor care au intrat în arhiva SIPA, printre acestea regăsindu-se magistraţi, funcţionari în Ministerul Justiţiei sau persoane cu funcţii de conducere în Administraţia Naţională a Penitenciarelor, dar şi Florin Teodor Andronache, fost consilier al ministrului Robert Cazanciuc, care menţiona că este ofiţer SRI, într-o declaraţie de avere din 2013, an în care a intrat şi în arhivă.

Citeşte şi: Cazanciuc, despre accesul la SIPA în 2013: Se defectase un bec, membrii comisiei au avut rol strict administrativ