Dăncilă a transmis de la Salonic interesul pentru interconectările în domeniul energetic şi pentru facilitarea exporturilor de gaze

Premierul Viorica Dăncilă, care a participat miercuri la Salonic, la o nouă reuniune în format cvadrilateral România-Bulgaria-Grecia-Serbia, alături de premierii grec şi bulgar Alexis Tsipras şi Boyko Borisov şi preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a transmis interesul special al României pentru avansarea interconectărilor în domeniul energetic cu Serbia şi pentru facilitarea exporturilor româneşti de gaze şi electricitate şi a menţionat importanţa creşterii eforturilor pentru consolidarea securităţii energetice la nivel regional şi european, în special prin diversificarea surselor de aprovizionare şi accelerarea interconectărilor, a transmis Guvernul.

04 iul. 2018, 19:02
Dăncilă a transmis de la Salonic interesul pentru interconectările în domeniul energetic şi pentru facilitarea exporturilor de gaze

Conform unui comunicat transmis miercuri seară de Guvern, reuniunea a contribuit la consolidarea dialogului la nivel înalt în acest format şi identificarea modalităţilor de cooperare în regiune.

Dăncilă a subliniat că, în contextul în care România se află în linie dreaptă a pregătirilor pentru preluarea primei Preşedinţii a Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019, avansarea proiectelor de interconectare cu statele din Europa de Sud-Est, obţinerea de progrese în asigurarea securităţii energetice a regiunii, intensificarea cooperării regionale, precum şi continuarea extinderii cu statele din Balcanii de Vest, reprezintă obiective prioritare pentru România.

„În ceea ce priveşte interconectivitatea, accentul a fost pus pe proiectele de infrastructură în domeniul transporturilor, dar şi pe interconectările în domeniul energetic. Referitor la proiectele de infrastructură regionale de transport, România a propus constituirea unui Grup de lucru în domeniul transporturilor care va identifica şi stabili proiectele prioritare care vor fi promovate de părţi în format cvadrilateral, trilateral şi bilateral şi, respectiv sursele de finanţare. Prim-ministrul Viorica Dăncilă şi-a exprimat convingerea că proiectele comune vor stimula comerţul, conexiunile dintre firme şi turismul. Prim-ministrul României a transmis interesul special al ţării noastre pentru avansarea interconectărilor în domeniul energetic cu Serbia şi pentru facilitarea exporturilor româneşti de gaze şi electricitate şi a menţionat importanţa creşterii eforturilor pentru consolidarea securităţii energetice la nivel regional şi european, în special prin diversificarea surselor de aprovizionare şi accelerarea interconectărilor”, arată Guvernul.

Referindu-se la extinderea Uniunii Europene cu state din Balcanii de Vest, Dăncilă a precizat că România, ca parte a Trio-ului de Preşedinţii alcătuit din Bulgaria, Austria şi ţara noastră, doreşte continuarea colaborării strânse cu statele din această regiune şi a reiterat sprijinul constant şi solid al României pentru procesul de negocieri al Serbiei pentru aderarea la UE.

„Prim-ministrul României a susţinut în cadrul reuniunii de la Salonic necesitatea unei acţiuni în vederea stabilizării regionale care să combată factorii care facilitează fenomenele radicalizării şi extremismului violent, cu implicarea societăţii civile şi a autorităţilor locale şi centrale. De asemenea, a adus în discuţie securitatea frontierelor, subliniind, în context, importanţa cooperării regionale şi bilaterale în vederea prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale şi criminalităţii organizate. În ceea ce priveşte migraţia, înalţii oficiali reuniţi la Salonic au subliniat că această temă rămâne o prioritate pe agenda UE, după cum au dovedit-o şi discuţiile de la cea mai recentă reuniune a Consiliului European (28-29 iunie 2018). Aceştia au subliniat că este necesară continuarea eforturilor în scopul identificării modalităţilor optime de acţiune pentru garantarea unei abordări cuprinzătoare eficiente a migraţiei. Prim-ministrul României a precizat că România contează pe angajamentul continuu al statelor din regiune, inclusiv al Serbiei, în gestionarea provocărilor determinate de fenomenul migraţiei şi pentru evitarea promovării de măsuri care să se transforme într-un pull factor pentru regiune, în beneficiul tuturor, state membre şi state partenere”, a mai transmis Guvernul.

La Salonic au fost prezenţi şi oficiali guvernamentali din domeniul transporturilor din România, Bulgaria şi Serbia, care au avut, de asemenea, o întrevedere în format cvadrilateral, pentru a identifica posibilităţi concrete de cooperare în acest domeniu, a adăugat sursa citată.