Dăncilă continuă conflictul cu Iohannis: Am fost în ţările din Golf, preşedintele nu. Nu-i vina mea că n-a mai venit Regele Iordaniei

Viorica Dăncilă a anunţa marţi seara, la România TV, că Nancy Pelosi, președinte al Camerei Reprezentanților, omoloaga lui Liviu Dragnea, a acceptat invitația liderului Camerei Deputaților din România de a veni în vizită în România. Totodată, şeful Executivului l-a acuzat pe preşedintele Klaus Iohannis că aduce prejudicii imaginii României și a anunțat că își menține poziția de a muta Ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

26 mart. 2019, 21:01
Dăncilă continuă conflictul cu Iohannis: Am fost în ţările din Golf, preşedintele nu. Nu-i vina mea că n-a mai venit Regele Iordaniei

„În privinţa anunţului mutării ambasadei din Israel la Ierusalim, cred că am făcut ceea ce e corect, România trebuie să aibă propriul punct de vedere pentru a fi respectată. Apropierea noastră de SUA și Israel este foarte importantă, nu înseamnă că vom avea o poziție împotriva UE, ci va fi una complementară. Afirmațiile lui Iohannis aduc prejudicii de imagini României, nu e prima dată. Când are ceva de reproșat, când jignește, nu trebuie să iasă cu reacții publice. Nu e vina mea că regele Iordaniei nu a mai venit. Președintele putea să îl sune să îi spună că nu este de acord, pentru că regele e omologul președintelui, nu al premierului.

Eu am fost în toate țările din Golf, nu am văzut ca președintele să viziteze țările arabe. Nu înseamnă că punctul nostru de vedere ne poziționează împotriva statelor arabe. M-aș fi așteptat ca președintele să îmi solicite o discuție despre această vizită, dar nu a dorit.

În SUA se vorbește despre România ca despre un stat prieten. Legat de mutarea ambasadei, îmi mențin punctul de vedere. În CSAT, așa cum a zis președintele Liviu Dragnea, președintele trebuie să ridice această problemă sau să își spună punctul de vedere. Văd că mă acuză de ignoranță, dar nu explică de ce nu vrea. Văd că nu numește,m de atâta timp, un ambasador în Israel.

România are o şansă pe care nu trebuie sa o piarda. Dincolo de interesele personale este prima oara cand un premier este primit de speakerul Camerei Reprezentanţilor, după 10 ani. Toti vor sa vina în Romania„, a declarat Viorica Dăncilă la România TV.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că întrevederile pe care le-a avut cu oficiali americani în cadrul vizitei efectuate în SUA în perioada 23-26 martie „au repus România pe harta mondială”.

„Au fost întâlniri foarte bune aici, la Washington, am avut întâlnire cu vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, cu secretarul pentru comerţ, Ross (Wilbur – n.r.), şi cu speakerul Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, dar şi cu premierul Netanyahu. A fost foarte importantă participarea la AIPAC, ceea ce este un lucru firesc în contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE şi în contextul în care am deschis Preşedinţia cu un eveniment dedicat luptei împotriva antisemitismului la Bruxelles şi vom închide cu un eveniment similar, de data aceasta la Bucureşti. Întâlnirile au fost bune, iar după părerea mea, toate aceste întâlniri, toate aceste discuţii au repus România pe harta mondială şi spun acest lucru într-un context pozitiv, având în vedere aprecierile pe care le-am avut la adresa ţării noastre şi asupra guvernării de aici, din Statele Unite ale Americii”, a declarat Viorica Dăncilă, marţi seară, într-o intervenţie telefonică laRomânia TV.

Premierul a reiterat faptul că SUA sunt „partenerul strategic care asigură securitatea României”.

„România are o şansă pe care nu trebuie să o piardă. Şi cred că dincolo de jocul politic, dincolo de interesele personale este pentru prima dată când un premier, când un reprezentant al României este primit, de exemplu, de speakerul Camerei Deputaţilor (Camerei Reprezentanţilor – n.r.) după mai bine de 10 ani. Asta arată o deschidere. Toţi cei cu care am vorbit şi-au exprimat dorinţa să vină cât mai curând în România. M-aş fi aşteptat ca preşedintele să-mi solicite să avem o discuţie despre această vizită şi să putem să apropiem România de Statele Unite. Avem o oportunitate pe care, cred eu, nu trebuie să o pierdem”, a susţinut Dăncilă.

Ea a adăugat că întoarcerea în România reprezintă „o revenire cu lucruri foarte bune” pentru ţară.

„Faptul că se vorbeşte de România în Statele Unite ca despre un stat prieten, un stat în care companiile americane trebuie să investească mai mult, un stat în care Guvernul României a creat încredere, a creat val de încredere pentru investiţiile americane şi israeliene este un lucru foarte, foarte important. Mă întorc în România cu dorinţa de a avea fiecare tăria şi fiecare să se implice în a lua cele mai bune decizii, astfel încât să întărim relaţia transatlantică”, a afirmat Dăncilă.

Premierul a menţionat în context că în urma discuţiilor purtate cu Nacy Pelosi, speakerul Camerei Reprezentanţilor „a acceptat invitaţia preşedintelui Liviu Dragnea de a veni în România”.

Fiind întrebată cu ce rezultate pe latura economică revine în ţară, Dăncilă a răspuns: „Vin cu veşti bune, am avut o întâlnire cu reprezentanţi ai marilor companii din Statele Unite, toţi şi-au arătat deschiderea de a veni şi investi în România, într-un timp scurt vor veni în România, vom avea o discuţie cu dumnealor, astfel încât unii să-şi extindă investiţiile, iar alţii să aibă investiţii noi în România”.

„M-a bucurat, în rest, un lucru, m-a bucurat încrederea pe care o au în Guvernul României, în Guvernul alianţei PSD-ALDE”, a mai afirmat Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a efectuat în perioada 23-26 martie o vizită în Statele Unite ale Americii.