Dăncilă, despre decizia CCR privind referendumul: Klaus Iohannis va plăti politic

Premierul Viorica Dăncilă susţine că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să îşi asume decizia de a convoca referendumul pe justiţie, în contextul hotărârii Curţii Constituţionale și crede că șeful statului va plăti politic.

19 iul. 2019, 16:06
Dăncilă, despre decizia CCR privind referendumul: Klaus Iohannis va plăti politic

„Este clar că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să-şi asume această decizie care, iată, nu este constituţională. Curtea Constituţională a spus deja acest lucru şi cred că, aşa cum fiecare dintre noi plătim pentru deciziile pe care le luăm, cred că şi preşedintele Klaus Iohannis va plăti politic, cel puţin, pentru această decizie. Pentru că de fiecare dată s-a arătat cu degetul către Partidul Social Democrat, dacă noi luam o decizie care pe urmă era neconstituţională, sunt convinsă că toţi veneau şi acuzau Partidul Social Democrat. Cred că trebuie să existe o măsură egală pentru toţi şi sper ca preşedintele Klaus Iohannis să-şi asume această decizie”, a spus Viorica Dăncilă, întrebată de decizia CCR privind proiectele de lege pentur revizuirea Constituției, respinse de Curtea Constituțională.

Întrebată dacă susţine ideea avansată de Călin Popescu Tăriceanu conform căreia şeful statului ar trebui să-şi dea demisia, Dăncilă a răspuns: „Nu comentez acest lucru, nu vreau să vorbesc despre acest lucru, dar este clar pentru mine, pentru PSD este clar că preşedintele României a greşit atunci când a venit cu această propunere, care s-a dovedit pe urmă a fi neconstituţională”.

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, joi, propunerile legislative de revizuire a Constituţiei iniţiate de PNL şi USR, pe de-o parte, şi de PSD-ALDE, pe de altă parte. Unul dintre motive ţine de faptul că interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie încalcă limitele revizuirii legii fundamentale, deciziile fiind luate ”cu unanimitatea voturilor celor opt membri prezenţi”.

Citește și: CCR, lovitură pentru referendumul lui Iohannis: Amnistia şi graţierea pentru corupţie NU pot fi interzise prin Constituţie DOCUMENT