Guvernul a adoptat proiectul de modificare a OUG 114. Dăncilă: ROBOR va fi înlocuit cu un nou indicator

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern, că astăzi va fi adoptat proiectul pentru modificarea OUG 114/2018, una dintre consecinţe fiind aceea că indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat exclusiv în baza tranzacţiilor interbancare. Dăncilă a precizat că noul indice de referinţeă se aplică doar creditelor noi contractate de populaţie. De asemenea, Guvernul aduce modificări și la Pilonul II de pensii şi în domeniul energiei. 

29 mart. 2019, 05:57
Guvernul a adoptat proiectul de modificare a OUG 114. Dăncilă: ROBOR va fi înlocuit cu un nou indicator

Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri că în consens cu părţile implicate şi în baza princiiilor convenite cu BNR şi cu Asociţia Română a Băncilor vor fi modificate OUG 114/2018, OUG 50/2010 şi OUG 52/2016. Dăncilă a precizat că obiectivul Guvernului este să scadă costurile creditelor românior, să crească numărul companiilor româneşti care vor primi de la bănci credite avantajoase pentru dezvoltare şi să încurajeze economisirea prin determinarea acordării unor dobânzi mai mari. 

„Obiectivul Guvernului e să scadă costul creditelor românilor și să încurajeze economisirea. Modificăm astăzi OUG 114/2018, OUG 50/2010 şi OUG 52/2016. ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat pe baza tranzacțiilor interbancare care se publică pe site-ul BNR. Din mai 2019 noul indice se aplică doar creditelor noi contractate de populaţie. Noul indice se va aplica si noilor credite de refinantare”, a spus Viorica Dăncilă.

„În ceea ce priveşte taxa anuală pe active financiare datorată de instituţiile bancare, se ajustează mecanismul de calculare prin restrângerea bazei de impozitare a activelor financiare, stabilirea unor cote diferenţiate de impozitare în funcţie de cota de piaţă a fiecărei bănci, reducerea până la 0 a taxei în funcţie de numărul creditelor acordate sectorului neguvernamental – societăţi nefinanciare şi gospodăriile populaţiei şi ajustarea dobânzilor la depozite şi la credite.

Taxa pe active financiare nete se determină semestrial de către fiecare instituţie bancară cu regularizare anuală prin aplicarea cotelor de impozitare asupra bazei impozabile, iar  termenul de plată a taxei pe active calculată la nivelul primului trimestru este 25 august. Regularizarea acesteia se realizează până la 25 august din anul următor”, a afirmat Viorica Dăncilă.

De asemenea, Guvernul aduce modificări și la Pilonul II de pensii şi în domeniul energiei. 

„În legatură cu pilonul 2 Pilonul de pensii, (…) se suspendă până la 31 mai 2019 aplicarea reglementărilor privind cerinţele de capital ale administratorilor fondurilor de pensii. Măsura este necesară pentru a permite administratorilor fondurilor de pensii private adaptarea la noile condiţii. Pe perioada suspendării, se revine la capitalul social minim obligatoriu prevăzut pentru un administrator de fond privat de pensii de minim patru milioane de euro în echivalent lei. După 3 iunie 2019, cotele de capital minim obligatoriu trebuie plătite până la 31 decembrie 2019”, a mai anunţat Viorica Dăncilă. 

„În domeniul energiei am adus clarificări şi reglementări în scopul accelerării investiţiilor în sectorul energiei electrice, reducerea costurilor de încălzire a populaţiei, asigurarea viabilităţii economice a producţiei de energie electrică din cărbune prin scutirea de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri şi asigurarea viabilităţii economice a producţiei de energie electrică şi termică în cogenerare prin scutirea de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri şi asigurarea viabilității economice a producției de energie electrică și termică în cogenerare, prin scutirea de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri. Se menține plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică pentru toți consumatorii casnici, concomitent cu renunțarea la plafonarea acestora pentru consumatorii industriali în urma dezbaterilor cu  reprezentanții din industrie și UE”, a declarat şeful Guvernului.

„În domeniul comunicaţiilor, noul act normativ prevede suspendarea până la data de 3 septembrie 2019 a regimului de sancţiune introdus prin Ordonanţa 114 pentru disciplina în construcţii a reţelelor de comunicaţii electronice, având în vedere necesitatea finalizării procesului de elaborare a cadrului normativ care să permită simplificarea procedurilor de obţinere a autorizaţiilor de construire de către furnizorii de comunicaţii electronice.

„Toate aceste modificări vor crea condiţii benefice pentru români şi vor consolida în acelaşi timp creşterea economică a României”, a mai anunţat premierul.

 

Viorica Dăncilă nu a anunţat nimic referitor la modificarea codurilor penale, în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că o astfel de ordonanţă de modificare a codurilor penale ar fi ilegitimă după anunţul convocării referendumului pe justiţie din 26 mai.