Aurul e blestemat: Confiscarea bijuteriilor imigranţilor NU a adus NICIUN BAN statului danez

Suma totală după zece zile de la intrarea în vigoare a măsurii de confiscare a bunurilor imigranților pentru a finanța șederea acestora pe teritoriul danez, așa-numita 'lege a bijuteriilor', este egală cu zero, a anunțat luni poliția națională daneză, relatează thelocal.dk.

15 feb. 2016, 17:14
Aurul e blestemat: Confiscarea bijuteriilor imigranţilor NU a adus NICIUN BAN statului danez

La zece zile de la intrarea în vigoare, ‘legea bijuteriilor’ nu a adus niciun ban. ”Poliția națională informează că așa-numita ‘lege a bijuteriilor’ nu a dus până în prezent la confiscarea de bani sau obiecte de valoare”, se arată într-un comunicat de presă.

La finalul lunii trecute, parlamentul danez a adoptat controversata reformă a sistemului de azil, destinată să descurajeze venirea migranților în contextul valului masiv de refugiați cu care se confruntă Europa în ultimele luni. Conform noilor reglementări, migranții vor putea să-și aducă familiile în Danemarca abia după trei ani de la primirea dreptului de azil. Textul mai prevede că în ‘circumstanțe excepționale’ migranții pot fi încarcerați.

Totodată, executivul de la Copenhaga a majorat de la 3.000 de coroane daneze (400 de euro) la 10.000 de coroane (1.340 de euro) valoarea minimă a bunurilor imigranților care pot fi confiscate pentru a finanța șederea acestora pe teritoriul danez. Polițiștii vor avea dreptul ”de a confisca bunuri pe care solicitanții de azil le aduc cu ei, în scopul de a acoperi cerințele lor în materie de hrană și cazare”.

Citeşte şi Danemarca va confisca averile refugiaţilor. Legea controversată a intrat în vigoare

De la 5 februarie, poliția daneză are autoritatea de a confisca bani lichizi și bunuri cu valoare mai mare de 10.000 de coroane daneze de la solicitanții de azil. Reforma sistemului de azil azil a fost susținută de premierul Lars Lokke Rasmussen, care a respins criticile exprimate de unele țări membre ale UE. ”Nu avem o reputație proastă. Nu am întâlnit niciun coleg de-al meu străin care să-mi dea impresia că Danemarca are o proastă reputație”, a declarat recent Rasmussen pentru cotidianul danez Politiken.

Pe 4 ianuarie, Danemarca a introdus controalele la frontiera sa cu Germania după ce Suedia, confruntată cu un aflux îngrijorător de refugiați, le-a impus companiilor de transport auto și feroviare care folosesc podul Oresund, dinspre Danemarca, să verifice identitatea călătorilor înainte de îmbarcare. Danemarca a primit peste 21.000 de cereri de azil în 2015, în creștere cu 44% față de 2014, dar număr net inferior celor din Germania și Suedia.